BOGATA TRPEZA

Jeste li vjerni tradicionalnim blagdanskim delicijama?

14.12.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Okupljanje obitelji i blagdansko razdoblje uvijek su posebni, bez obzira na to što se svake godine sastajemo i ponavljamo omiljene recepte. Tradicija je tradicija i valja je njegovati. No može li se za Božić pripremiti nešto novo, i ako da, što bi bilo zgodno?

Svaka kuća za Badnjak miriše na bakalar. Iako bakalara u Jadranu nema, tradicija je to koja se ne propušta olako, unatoč tome što većina djece ne voli ni njegov miris ni okus. Na crveno, na bijelo, pašteta, bakalara uvijek ima na x načina, dok se za mlađe ukućane obično pripreme ribice. Ako volite eksperimentirati, za Badnjak možete slobodno poslužiti riblju juhu i zatim neku bijelu ribu ili čak škampe, sve to u možda nešto drugačijem aranžmanu.

Za Božić se obvezno poslužuje meso. Ali prije toga ide francuska salata, plate pune narezaka i obavezno juha. Glavno jelo je drugačije u različitim dijelovima Hrvatske pa ćete tako u Dalmaciji ili Istri peći ukusno pečenje s krumpirom ili spremati nezamjenjiva pašticada, a na kontinentu puricu s mlincima ili pak odojak. Janjetina se voli od sjevera do juga pa se i nje može naći na stolovima.

Koliko god je objed bio ukusan i bogat, blagdani su nezamislivi bez kolača. Obično se rade suhi kolačići punjeni pekmezom u raznim oblicima, do zvjezdica preko cvjetića s marmeladom do vanilin kiflice, a oni će vam, uz vašu kontrolu, trajati do novogodišnjeg slavlja. U duhu naše tradicije na stolu u kontinentalnoj Hrvatskoj će se svakako naći i orahnjača ili makovnjača, a Dalmatinci vole fritule.

Eksperimentirajte sa svjetskim tradicijama

S tradicionalnom kuhinjom jednostavno ne možete pogriješiti, a da biste si olakšali pripremu i imali bolji izbor, sve namirnice kupite na vrijeme kako se ne bi dogodilo da u prepunim trgovinama gubite vrijeme čekajući u redu ili ne možete pak pronaći sve sastojke. Na internetu možete pronaći i zanimljive recepte ako ste odlučili skuhati drugačija i manje tradicionalna jela. U tom slučaju posebno obratite pažnju na neobične ili manje poznate namirnice, začine i sastojke jer oni najčešće takva jela čine posebnima. Čak i ako koji recept na kraju ne uspije kako ste zamislili, nema razloga za brigu jer ćete iduće godine imati koju blagdansku anegdotu više koja će svima izmamiti osmijeh na lice.

Orasi ili gljive u purici, voće kao prilog uz janjetinu, različiti začini i dodaci dat će tradicionalnim jelima u potpunosti drukčiji doživljaj i učiniti blagdanski objed uzbudljivim. Poigrajte se kombinacijama okusa, a ako vas je strah kako će ukućani prihvatiti novotarije na stolu, postupno testirajte njihovu granicu tolerancije. Ove godine na blagdanski stol uvrstite jedno novo jelo i započnite svoju blagdansku tradiciju.

Za one koji se osjećaju dovoljno otkačenima da u potpunosti eksperimentiraju s hranom za Božić postoji mogućnost pripreme tradicionalnih blagdanskih jela iz drugih kultura. Na primjer, u Etiopiji se za Božić radi velika palačinka poklopljena teškim poklopcem s gulašom od različitog mesa, a u Irskoj se njeguje tradicija pripreme mesne pite. U Velikoj Britaniji najpopularnija je poslastica domaći puding od šljiva, a tipično božićno piće u Filipinima je clerico, koktel vina, nasjeckanog voća i leda.