DEPILACIJA PO MJERI

Jeste li spremne za gole noge?

17.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Godišnji odmori već su počeli, a to znači da su duge hlače i gradska 'uniforma' pravo prvenstva dale lepršavim kratkim haljinicama, još kraćim hlačicama i minijaturnim badićima. Stoga je krajnje vrijeme da se riješite dlaka koje ste sve do sada uspješno skrivali ispod slojeva odjeće

Već dugi niz sezona na snazi je apsolutni 'bezdlaki' diktat. Glatke noge, gola pazuha, uredna bikini zona, ako već ne 'brazilka', nužni su preduvjet za bezbrižno ljeto. Više je načina na koje se možete riješiti neželjenih dlačica, od kratkoročnog, ali jednostavnog i brzog brijanja, do dugoročnog, ali dugotrajnog i skupog laserskog uklanjanja dlačica.

BRIJANJE

Brijanje je najlakša, najbrža, najjeftinija i najbezbolnija metoda. Unatoč tome, mnoge žene izbjegavaju britvicu najviše zbog predrasude da dlačice nakon brijanja rastu gušće i deblje. Ipak, najveći nedostatak brijanja je prebrzi rast dlačica.

Brijanje je najpogodnije za područje ispod pazuha. Često brijanje može iritirati kožu i prouzročiti pojavljivanje sitnih upaljenih prištića. Zato je nužno koristiti se posebnim gelom ili pjenom za brijanje koji će omekšati kožu. Britvicu bi trebalo mijenjati nakon svakog petog korištenja.

VOSAK

Depilacija voskom koristi se za sve dijelove tijela, od nogu, do nausnica i bikini zone. Najveća prednost ove, od svih vrsta depilacije najbolnije metode, jest dugotrajnost. Dlačicama uklonjenim voskom treba duže vremena da ponovno izrastu, budući da ih se čupa s korijenom, a dlačice rastu nježnije i tanje.

Za uklanjanje dlačica voskom potrebno je da imaju neku dužinu (barem 3 milimetra). Depilaciju voskom najbolje je izvoditi u kozmetičkom salonu ili barem uz nečiju pomoć, kako bi se izbjeglo neželjeno lomljenje dlačica te podljevi i popucale kapilare. Nakon uklanjanja dlačica obavezno na kožu nanesite puder ili neko drugo sredstvo za umirivanje. Nedostatak ove metode, osim boli, koja je ionako samo trenutačna, jesu uraštene dlačice koje mogu izazvati neugodne prištiće i upale.

EGIPATSKA (ŠEĆERNA) DEPILACIJA

Uklanjanje dlaka šećernom pastom je najstariji način depiliranja koji se primjenjivao još u starom Egiptu, zbog čega se i zove 'egipatska depilacija'. Posebno se preporuča za depilaciju osjetljive kože lica, prepona i za stariju kožu te kod osoba koje imaju psorijazu ili ekceme.

Slično kao i depilacija voskom, šećerna pasta čupa dlačice iz korijena, tako da je i ponovno izrastanje usporeno. Dodatna prednost je i ta što ova depilacija manje boli nego klasična metoda voskom, a dlačice ne urastaju budući da se pasta uklanja s kože u prirodnom pravcu rasta dlake.
Urasle dlake se stvaraju, uglavnom, zbog stalnog brijanja, čupanja pincetom i epilatorom te loše izvedene depilacije, kada se dlaka umjesto da se iščupa iz korijena, polomi. To se pogotovo događa u predjelu prepona.


EPILATORI

Jedna od popularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica jest aparatić za depilaciju, odnosno epilator. Izgleda kao brijaći aparat, samo što ima rotirajući mehanizam koji dlačice čupa iz korijena. Mnoge žene izbjegavaju ih zato što nanose bol, no neki epilatori imaju masažni dodatak ili nastavke za hlađenje, čime je omogućeno manje bolno čupanje. Prednost im je što su znatno jednostavniji za (kućnu) upotrebu od voska, a jednom kada ste ga nabavili, više nemate troškova oko depiliranja.

Za epilator vrijedi slično što i za vosak, dlačicama treba više vremena da narastu i postanu vidljive, no ponekad nezgodno urastaju što izaziva neugodne prištiće. Kao i nakon depilacije voskom, kožu treba nakon epilacije namazati nekim hranjivim uljem koje smiruje kožu.

PINCETA

Nije namijenjena generalnom uništavanju dlaka, ali je idealna za čupanje obrva ili sporadičnih slučajeva po nogama. S pincetom se dlaka čupa iz korijena, pa nakon čupanja dlačice rastu sporije. Svaku dlačicu potrebno je posebno iščupati, najbolje u smjeru rasta.

KREME ZA DEPILACIJU

Vrlo jednostavna i sasvim bezbolna metoda, a može se primijeniti na svim dijelovima tijela, bez obzira na dužinu dlačice. No, kao i kod brijanja, glavni je nedostatak kratkotrajnost, budući da se uklanja samo površinski dio dlake. Osim toga, kreme za depilaciju često su neugodna mirisa, no još je važnije da nerijetko izazivaju alergijsku reakciju. Zato je nužno prije korištenja napraviti alergijski test na maloj površini kože.

LASERSKO UKLANJANJE DLAČICA

Lasersko uklanjanje dlačica je trajno, no znatno skuplje od svih ostalih vrsta depilacije (uklanjanje dlačica na licu u prosjeku je od 1.000- 1.400 kuna, a tretman prepona košta 1.200 do 1.500 kuna). Ovisno o vrsti kože i debljini i gustoći dlačica, preporučuju se različiti tretmani. Prednost je lasera što se mogu tretirati sve površine, a pogodan je za uklanjanje dlačica i na licu, nogama, rukama i bikini zoni. Broj tretmana ovisi o tome koliko godina se dlake uklanjaju čupanjem te koliko su dlake tamne. Što je tamnija i deblja, prije će se riješiti problem dlakavosti. U idealnim uvjetima potrebno je od 1 do 3 tretmana, no najčešće je potrebno 3 do 6 tretmana.

Tretmane bi trebalo raditi zimi jer je potrebno izbjegavati sunčanje, odlaske u solarij i upotrebu krema za tamnjenje kože određeno vrijeme prije i nakon laserskog tretmana.