IZGARAMO

Jeste li pod stresom zbog nesposobnih kolega?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.02.2013 11:08
  • Objavljeno 27.02.2013 u 11:08
napad panike panika stres

napad panike panika stres

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Četrdeset posto uredskih radnika pod velikim je stresom koji im ozbiljno ugrožava zdravlje, a najčešći su uzroci nesposobni kolege i prekovremeni sati

Gotovo polovica uredskih radnika izložena je opasno visokim razinama stresa, pokazuju rezultati novog istraživanja provedenog među direktorima odjela za ljudske potencijale u Velikoj Britaniji, piše Mail Online. 

Nesposobni kolege, neplaćeni prekovremeni sati i neostvarivi ciljevi doveli su gotovo polovicu radnika do točke sagorijevanja. Još više zabrinjava podatak da mnogi nisu svjesni pod kolikim su stresom.

U studiji se ističe kako problem ozbiljnog izgaranja nagriza zaposlenike na svim pozicijama u hijerarhiji – od šefova do portira. Mnogi imaju veći opseg posla, zbog puno prekovremenih sati gube motivaciju na poslu, a ovo je osobito teško u pripremama za fiskalni kraj godine, objašnjava studija.

Šezdesetsedam posto anketiranih vjeruje da je povećani opseg posla primarni razlog izgaranja, 56 posto ih vjeruje da su razlog prekovremeni sati, a 25 post okrivi ambiciozne poslovne ciljeve koje je nemoguće ostvariti.

Istraživanje sugerira kako bi poslodavci trebali posebno paziti na radnike koji često kasne na posao, sve su manje produktivni, sukobljavaju se s kolegama, češće odlaze na bolovanje i imaju ispade bijesa.

Jeste li na rubu izgaranja od stresa? Provjerite simptome:
- pijete puno kave ili čaja na poslu kako biste mogli raditi dulje
- fizički ste se zapustili i ne zanima vas kako izgledate
- imate emocionalne ispade
- agresivni ste i neugodni prema drugim ljudima
- povlačite se od kolega i okoline
- češće izostajete s posla zbog bolesti, gripe ili bola u mišićima
- sve češće kasnite

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!