ZA ONE DUBLJEG DŽEPA

Jeste li ikad poželjeli autopraonicu u vlastitoj garaži?

20.03.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Automatske autopraonice lišile su pojedince gnjavaže ručnog pranja vozila, a kako stvari stoje, u budućnosti se najljeniji među nama neće morati odvesti dalje od vlastite garaže

Inovator iz Arizone, Dale Retter osmislio je AutoGreenWash - automatsku praonicu automobila koja stane u svaku garažu. Sustav pomoću 48 računalno pokretanih brizgaljki pod pritiskom može temeljito oprati svaki automobil, tvrdi ovaj Amerikanac, a pritom vodom neće zaliti cijelu garažu budući da prije pranja automobil prekriva vodonepropusnom zavjesom.

Naposljetku, automobil će čak i osušiti.

Sustav se koristi sredstvima za pranje koja nisu agresivna te su ekološki prihvatljiva pa se upotrijebljena voda može ponovno iskoristiti.

Koliko to sve košta? 29.500 američkih dolara za stroj i još 4.000 dolara za njegovo postavljanje. To je protuvrijednost od gotovo 5.000 pranja u vašoj lokalnoj praonici, no začudo interesa za ovo čudo ne fali.

Retter vjeruje kako bi njegova inovacija mogla imati sličan tržišni put kao perilica za suđe pa bi s vremenom ona mogla postati dio brojnih kućanstava, a ne samo onih s natprosječno visokim prihodima.