Sigurno u novu stvarnost

Jeste li ikad čuli za digitalni multitasking i opasnosti koje predstavlja za naše zdravlje? Donosimo vam pet jednostavnih savjeta za to kako ih izbjeći!

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 16:40
  • Objavljeno 26.06.2020 u 16:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: .shock / Alamy / Alamy / Profimedia

Proteklih tjedana živjeli smo u mnogo digitalnijem okruženju nego bilo tko prije nas u povijesti čovječanstva. Budimo realni, zadesila nas je nezapamćena situacija koja nam je ostavila jako malo manevarskog prostora pa su nam upravo ekrani bili jedini mostovi koji su nas tijekom izolacije spajali s vanjskim svijetom

Ova nova stvarnost, kako smo kolokvijalno počeli zvati svijet nakon korone, u jednakoj je mjeri pogodila sve – i mlade i stare. Proteklih mjeseci sav život tako se preselio u digitalni svijet. Putem ekrana smo se educirali, istraživali, vježbali, zabavljali se i družili. Ukratko, prvi put u povijesti stvarnost smo konzumirali isključivo digitalno. I kako se čini, još ćemo neko vrijeme živjeti u tom stanju povišene izloženosti svjetlima malih i velikih ekrana.

Problem je u tome što često zanemarujemo priličan problem povezan s prečestim buljenjem u ekrane, što je opasnost za naš vid koja je zbog svega maločas opisanoga danas veća nego ikad prije. Paralelno navigiranje između različitih veličina ekrana, slika i slova tjera naše oči na intenzivniji fokus pa se tako upravo ovom fenomenu pripisuje zamor vida, čak i bolovi u vratu i ramenima. Digitalni multitasking – još jedna zgodna novotvorenica koja savršeno opisuje pojam te glasovite nove stvarnosti, a odnosi se na istovremeno korištenje digitalnih uređaja – prilično je naporan za naše oči.

A još veću opasnost za naš vid predstavlja izloženost štetnoj plavoljubičastoj svjetlosti što iz mase digitalnih ekrana kojima smo stalno izloženi prodire u naše oči. Sve su to faktori koji doprinose zamoru oka, a koje se povezuje s blizinskom ili srednjom udaljenošću od ekrana. Fizičku nelagodu osjećamo već nakon svega dva sata gledanja u ekran, zbog toga što premalo i prerijetko trepćemo suše nam se oči, a to pak posljedično dovodi do neugodnog svrbeža.

Ovih 5 jednostavnih savjeta očuvat će vaš vid prilikom gledanja u ekrane

1. Gledaj – trepći – ponovi! Gledanje u ekrane može vam isušiti oči, zato često trepćite.

2. Držite mobitel malo dalje od lica dok gledate u ekran.

3. Koristite princip 20/20/20. Svakih 20 minuta uzmite 20 sekundi pauze za gledanje u nešto udaljeno 20 metara.

4. Prilagodite prepisivanje. Kada prepisujete tekst s papira na računalo, podignite papir do visine ekrana i time ćete smanjiti naprezanje očiju.

5. Neka svjetlo dolazi odozgo. Dobra rasvjeta u prostoriji olakšat će fokusiranje vašem oku.

U dodatnim ćete se problemima u digitalnom okruženju naći ako vam je vid već narušen. Svi mi koji nosimo naočale dobro znamo koliko je naporno buljiti u ekrane u dužem periodu. No upravo je zato ključno obratiti dodatnu pozornost na izbor korektivnih leća s doradama za digitalno okruženje. Essilor, vodeća tvrtka za proizvodnju naočalnih leća, prepoznao je problem izloženosti očiju digitalnim okruženjima još prije dvadeset godina, kada su u toj kompaniji pokrenuli istraživanje i razvoj specijaliziranih naočalnih leća za život u digitalnom okruženju.

Iz tog istraživanja i razvoja nastala je Eyezen, naočalna leća namijenjena svima, bez obzira imaju li ili nemaju dioptriju. Zahvaljujući tehnologijama implementiranim u leće Eyezen, oči ostaju odmorne tijekom cijelog dana i višesatnog korištenja više uređaja paralelno.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Eugenio Marongiu / Alamy / Alamy / Profimedia

Tehnologija Focus smanjuje napetost oka, olakšava čitanje sitnih znakova te osigurava prirodan položaj tijela pri korištenju pametnog telefona ili tableta, dok tehnologija Light Scan smanjuje bliještanje, poboljšava kontrast te pomaže u prevenciji preuranjenog starenja očiju. Leće Eyezen ujedno propuštaju korisnu plavotirkiznu svjetlost, ali sprečavaju prodor štetne plavoljubičaste svjetlosti te pomažu vidjeti jasnije i smanjiti naprezanje očiju bez obzira na veličinu uređaja i udaljenosti na kojoj ih držite.

Ukoliko pak odaberete ostale naočalne leće iz Essilora, zaštita u obliku Crizal dorade garancija je za ugodniji pregled digitalnih sadržaja. Bilo da se radi o naočalnim lećama Varilux, namijenjenima za prezbiope, fotoosjetljivima Transitions ili Essilor junior lećama, Crizal dorada štiti od ultra plavoljubičastog svjetla i UV zraka te pruža ugodan pogled.

Bolje spriječiti, nego liječiti, višestruko je primjenjivo u sadašnjem trenutku. #ostanite doma uz digitalno okruženje i prevenirajte probleme s vidom naočalama namijenjenima za digitalno okruženje. Pronađite sebi najbližu optiku i saznajte više ili se naručite za privatni termin.

(Ne)očekivani izazovi koji dolaze s godinama

I dok se tema kojom smo se bavili nekoliko redaka iznad tiče svih nas, reci koji slijede namijenjeni su ljudima u najboljim godinama. Realno, najbolje se godine počinju brojiti početkom 40-ih. To je dekada u životu kad je većina nas realizirana na privatnom i poslovnom planu, dovoljno sigurna u sebe da uživa u svakom trenu svog života i dovoljno mudra da se prestane obazirati na kult vječne mladosti koji nam se sa svih strana servira s naslovnica.

Jer, prirodno je da se naša tijela s godinama mijenjaju. To, dakako, uključuje i naše oči. Na pragu 40-ih ulazimo u godine kad se počinju očitovati prvi znakovi staračke dalekovidnosti ili prezbiopije, kako stručnjaci taj prirodni proces starenja očiju nazivaju. Ovo je proces kroz koji prolazimo svi bez iznimke, a prvi se simptomi počinju primjećivati oko 45. godine života. Oni uključuju otežano fokusiranje slike i zamućen vid na blizinu. Slova su zamućena, a za ugodno iskustvo čitanja potrebno je štivo udaljiti sve više i više dok ruke ne postanu “prekratke”. Tome je tako jer kod dužeg gledanja na blizinu dolazi do naprezanja i umora očiju koju često prati suzenje, a ponekad čak i glavobolje. Bez adekvatnog osvjetljenja vid oči nam se još dodatno naprežu pa zamor time dolazi brže.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Warner Bros / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće. Oko gubi na fleksibilnosti zbog čega teže fokusira objekte. Tijekom vremena očna leća gubi elastičnost, odnosno sposobnost da fokusira predmete. Ovaj fenomen može se usporediti sa auto-fokusom objektiva kamere koja ne fokusira sliku na ispravan način. Ne korigiranje ovog stanja ne usporava pojavu prezbiopije, ali dovodi do naprezanja i umora oka. Zbog toga je bolje korigirati prezbiopiju čim se uoče prvi znakovi i olakšati svakodnevno obavljanje aktivnosti.

Upravo je zato neizmjerno važno redovito kontrolirati svoj vid jer je to osjetilo putem kojega percipiramo više od 90 posto informacija koje naš mozak dobiva o svijetu. Drugim riječima, dobar vid ključan je faktor kvalitete života u svim životnim dobima. Srećom, optička se industrija proteklih desetljeća prilično razvila pa one naočale za čitanje s prozorčićima, kakve su koristili naši djedovi, odavno više nisu potrebne.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Zahvaljujući Essiloru, vodećoj kompaniji u proizvodnji progresivnih leća, nužnost za posjedovanjem dvaju para naočala – naočala za blizinu i daljinu, kao i ovih maločas spomenutih naočala s prozorčićima za čitanja, postala je daleka prošlost. Upravo je nekoliko redaka iznad spomenuti Essilor izumio prvu progresivnu leću 1959. Riječ je o Varilux lećama. Stalnim ulaganjem u istraživanje i unaprjeđivanje svojih progresivnih leća Essilor je stvorio najbolji proizvod na tržištu što potvrđuje brojka od čak 96 posto zadovoljnih Varilux korisnika.

Gornji dio leće, tako, služi za gledanje na daljinu, dok centralni dio služi za vid na srednjoj udaljenosti, a donji za vid na blizu.​ U jednim naočalama ili Varilux progresivima tako su pokrivene sve udaljenosti. Rješenja su različita ovisno o afinitetima i potrebama, a postoji cijela paleta Varilux progresivnih naočalnih leća kako bi svatko mogao pronaći idealno rješenje za svoj vid.

Ove progresivne naočalne leće se savršeno prilagođavaju svim potrebama. Varilux progresivi osiguravaju zapažanje svakog detalja u zoni nadohvat ruke i puno šire, pružaju najprirodniji položaj tijela bez obzira na vrstu posla i aktivnosti te su dizajnirane za generaciju koja svakodnevno koristi mobilne uređaje, računala i uvijek su online.

Vrlo brzo se osjete sve prednosti jednog para naočala za sve udaljenosti i dodatno prošireno vidno polje za dužinu nadohvat ruke. Najsuvremenijom tehnologijom dizajna je eliminirana potreba za pomicanjem glave i traženjem komforne zone za dobar vid uz minimalni period prilagodbe.

Više informacija o Varil​​​ux rasponu potražite ovdje.

Prilog omogućuje Essilor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!