PRIRODNO I UČINKOVITO

Jeste li i vi probali ulje koje liječi i njeguje?

01.04.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Kokosovo ulje, donedavno zapostavljeno sve više postaje prepoznato kako u kozmetičkoj industriji, tako i u medicinsku svrhe, a sve se više koristi i u prehrani. Kokosovo ulje dobro je za kosu, kožu, tijelo, ali i za imunitet. Ima antibakterijsko djelovanje i hranjivu vrijednost

Do prije par godina malo ga se spominjalo i rijetko koristilo, blagodati kokosova ulja postaju sve očitije i sve traženije. Naime, osim što ima veliku hranjivu vrijednost, ima i farmakološko djelovanje. Potiče metabolizam, jača imunitet i još k tomu ima antibakterijsko djelovanje. Nutricionistica poznatih Kimberly Snyder otkrila je zašto je kokosovo ulje bolje od mnogih drugih seruma za kosu, krema za lice ili mlijeka za tijelo.

'Komercijalni proizvodi sadrže mnogo vode koji vlaže kožu, kad se voda osuši, koža opet treba njegu. S druge strane fine molekule kokosova ulja prodiru duboko u kožu jačaju vezivno tkivo, a ujedno pomaže i ukloniti mrtve stanice', kaže Kimberly. Dodaje kako prilikom kupnje uvijek pazite da kupite ekstra djevičansko, odnosno hladno prešano kokosovo ulje koje nije prerađivano i hidratizirano.
Ovo ulje odlično je za masažu, kožu čini mekšom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka.

Kokosovo ulje odlično je i za kosu. Pomaže kod rasta kose, vraća joj sjaj, a redovitom masažom tjemena smanjit ćete ili čak ukloniti prhut.
Koliko je dobro za njegu kose pokazuje i činjenica da kod žena pripadnica tropskih kultura, koje ulje redovito koriste za njegu kose, rijetko kada u starijoj dobi izgube kosu ili posijede.


Zanimljivo je kako je ključni sastojak kokosova ulja je laurinska kiselina (još jedino se nalazi u majčinu mlijeku) i ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje i štiti od mnogih bolesti. Kokosovo ulje vrlo je otporno na visoke temperature pa ga je dobro koristiti i u pripremanju hrane, a velika je obožavateljica i Miranda Kerr koja ovo ulje dodaje u salate i zeleni čaj. Osim što je stabilno na visokim temperaturama, ulje je odlično jer pomaže u snižavanju kolesterola.

Pročitajte i ovo:

Kokosovo ulje je na temperaturama do 25 stupnjeva u krutom stanju.
Dobro djeluje na sve tipove kože, a odmah nakon nanošenja koža je vidljivo mekša.
Stanovnici tropskih područja koriste ga za iscjeljivanje opekotina od sunca, ali i oštećenih bradavica kod dojilja.
Sadrži minerale poput željeza i cinka.
Prema nekim istraživanja pomaže pri tamnjenu kože, ali treba biti oprezan jer nema nikakvu zaštitu.
Koristi se za masažu zglobova jer ima protuupalno djelovanje pa pomaže kod  gihta, artritisa, reume, oteklina i bolova u zglobovima.