IDEALNA ZA HLADNE DANE

Jesenska namirnica koju ste zaboravili, a ukusna je i zdrava

09.11.2015 u 17:47

Bionic
Reading

Rižoto, varivo ili musaka samo su neka od ukusnih jela koja se slažu s porilukom, a kako je blažeg okusa od svog daljnjeg rođaka luka, ne treba ga izbjegavati

Obično kroz radne dane u tjednu pripremamo jednostavna i brza jela koja su hranjiva pa je poriluk idealna namirnica za nadolazeće dane, budući da se može kombinirati na više načina, a ne treba mu puno da bude kuhan.

Iako je varivo od poriluka mnogima mrsko zbog specifičnog okusa, juha, rižoto ili musaka mogu biti idealan odabir za ove jesenske dane jer će ga ostale namirnice ublažiti.

Poriluk dolazi od svog ljutitog daljnjeg rođaka luka. Zapravo je to vrlo stara biljka koju su nekada davno uzgajali Egipćani, Grci i Rimljani. Prepoznat ćete ga po dugačkim plosnatim zelenim listovima, dok mu je mesnati dio iznad korijena bjelkaste boje.

Nutritivne vrijednosti i ljekovitost poriluka

Poput srodnih namirnica od luka do češnjaka, poriluk je bogat bjelančevinama, beta-karotenom i vitaminom C. Ako možete jesti sirovi poriluk, na primjer pomiješan s ostalim povrćem na salatu, organizmu ćete osigurati lijepu količinu mangana, željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.

Ako ga kuhate u raznim jelima, računajte da će se količina vitamina i minerala nešto umanjiti, ali to ne znači da poriluk nije zdrava namirnica koja redovno treba biti na vašem tanjuru.

Zahvaljujući tiosulfonatima koji sjeckanjem povrća, pa tako i poriluka, prelaze u sulfide i ovo povrće postaje poput prirodnog antibiotika koji jača imunitet, krvožilni sustav te snižava krvni tlak.



Kako kupovati i čuvati poriluk do kuhanja

Osim u proljeće, poriluk ćete na tržnicama i u trgovinama pronaći i tijekom jeseni. Svakako provjerite boju i čvrstoću mesnatog dijela biljke. On treba biti čvrst i bez mrlja koje mogu ukazivati na to da je ubran prije više dana pa već počinje polako propadati.

Kod pripreme se obično vrhovi listova odrežu, a nakon kupnje bilo bi najbolje da poriluk iskoristite u nekoliko dana. Do tada ga čuvajte u hladnjaku.