planinarska avantura

Jędrzej Zegarek Ziggy: 'Velebit mi je ostao u srcu'

25.05.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Razgovarali smo s volonterom HIGHLANDER-a, Jędrzejem Zegarekom poznatijim kao Ziggy

HIGHLANDER je najveća svjetska serija planinarskih evenata koje je započela na Velebitu 2017. HIGHLANDER ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija (Stara Planina), Bosna i Hercegovina (Blidinje), Crna Gora (Durmitor), Austrija (Murau) i Grčka (Olimp), Egipat (Qusoor El Arab), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), a u 2021. godini su najavljeni Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro), Saudijska Arabija (Abha) i Slovenija (Julianske Alpe).

HIGHLANDER započinje kao planinarska avantura, koja se potom pretvara u „avanturu života“. U jednoj kratkoj, ali jasnoj rečenici može se sažeti filozofija HIGHLANDER-a – impresivnog planinarskog doživljaja. HIGHLANDER će možda započeti kao planinarska avantura, ali će s vremenom postati avantura života, putovanje koje će sudionike odvesti kroz predivan i raznolik krajolik, najljepše planinarske staze, beskonačne šume i moćne planine, ali prije svega, putovanje na kojem će spoznati pravog sebe.

1. Jako si mlad krenuo volontirati. Što te privuklo volontiranju, a što planinarenju?

Počeo sam planinariti kada sam se otvorio svijetu. Kada sam bio na Erasmusu u Sloveniji, počeo sam putovati po regiji. Jednog dana trebao sam iz Zadra doći do Rijeke i društvo s kojim sam se družio odlučilo je ići na Velebit, na Visočicu. Pozvali su me na planinarenje i da tamo prenoćimo. Nisam mogao odoljeti jer sam osjetio priliku pronaći sebe, svoj prostor u planinama. Nakon toga drugačije gledam na planine. Znao sam da tamo mogu pronaći prostor koji čeznem imati oko sebe. Unutar 5 godina planinarskog iskustva i prvih koraka na Velebitu, bio sam na Alpama, Pirinejima, Atlasu, Patagoniji, Andama, Skandinaviji, Karpatima te prešao Island. Što se tiče mog volonterskog iskustva, želju sam osjetio također u planinama. Upoznati ljude koji znaju što rade, učiti od njih, pokušavati razumjeti njihove vizije, a zatim se povezati s tim, upoznati nove ljude i nove prijatelje.

2. Gdje si sve u svijetu volontirao? Koja su ti najzanimljivija iskustva (npr. Treniranje haskija u Norveškoj)?

Što se tiče mog volonterskog iskustva, da, mislim da je moje najbolje iskustvo bilo s haskijima gdje sam proveo 3 tjedna u Norveškoj, Tromsu. Mogao sam vidjeti kakav je život gore na sjeveru. Volontirao sam i u poljoprivrednom hostelu Argentini i na Kanarskim otocima.

3. Ovo ti je treća godina volontiranja na HIGHLANDER-u Velebitu. Što te svake godine vraća na HIGHLANDER Velebit?

Nekako se to povezalo s mojim planovima, s mojim načinom života. Prošle godine uspio sam to povezati i s volontiranjem na Visu u ronilačkom centru. Tako je bilo i prije dvije godine kada sam bio u blizini. Želio sam se sastati sa svojim prijateljem, ali on se prijavio na HIGHLANDER pa sam se odlučio pridružiti organizacijskom timu i tako se s njim angažirati na istom projektu, samo iz druge perspektive.

4. Što nam možeš reći o svom volonterskom iskustvu na HIGHLANDER Velebitu?

Daje mogućnost doživljaja divljih planina Hrvatske. Pogledati u srca organizatora ovog planinarskog događaja i njegovu viziju. Upoznati ljude koji se bave planinama i avanturama. Po tome netko može puno naučiti iz prve ruke.

5. Bi li preporučio volontiranje na HIGHLANDER Velebitu?

Ako netko želi više „ući“ u planine, imati vlastiti „drive“ i ako netko gleda prema naprijed kako bi više iskusio život, da. Mnogo je načina da različiti ljudi uživaju volontirajući u HIGHLANDER Velebitu i izvuku maksimum iz toga, ali osoba treba imati volje i znatiželje da se slaže s vizijom i ljudima.

6. Što te potaklo da dovedeš šest Poljaka na Velebit i da zajedno prođete dio rute HIGHLANDER Velebita?

Počeo sam raditi kao turistički vodič. Obično ljude vodimo na sjever, ali ovaj put zbog Covid-19 okolnosti morao sam osmisliti novo odredište. I tako sam došao do Velebita koji mi je ostao u srcu. Htio sam pokazati ljepotu hrvatskih planina, što samo malo tko zna. Moja je grupa doživjela avanturu. I znam da se uskoro vraćam.