praktične ideje

Jednostavni trikovi kojima ćete potpuno promijeniti izgled svog doma i to uz minimalne troškove

08.02.2023 u 06:34

Bionic
Reading

Dizajneri interijera savjetuju kako preurediti dom uz minimalan budžet te donose jednostavne trikove kojima ćete bez trošenja novca značajno osvježiti izgled prostorija

Početkom godine i približavanjem proljeća u mnogima raste želja za preuređenjem doma. Istovremeno, većina se upravo u ovo doba hvata u koštac s namirenjem troškova iz blagdanskog perioda ili zimovanja, zbog čega je budžet za novitete u interijeru znatno smanjen.

Dizajneri interijera prepoznali su ovaj problem i ponudili nekoliko efikasnih rješenja kako odjenuti svoj dom u novo ruho uz minimalne troškove!

Presložite police i stoliće

Slike, vaze, razglednice i razni ukrasni predmeti godinama stoje na policama i stolićima pa stručnjaci savjetuju da prilikom preuređenja krenete upravo od njih.

'Gotovo neprimjetno prođu godine i godine, a da ništa značajno niste promijenili na svojim policama i stolićima. Zato savjetujem da maknete apsolutno sve s njih i ostavite ih potpuno prazne. Potom pregledajte sve predmete koje ste uklonili i razmjestite ih na nov način, onako kako vam se u tom trenutku učini da je najbolje', kaže dizajner interijera Brandon Schubert te savjetuje da omiljene predmete držite u visini očiju.

Dekorirajte prazne prostore

Dobro promotrite prostoriju koju želite preurediti i uočite sve prazne prostore. Potpuno novi izgled možete postići umetanjem jednostavnog ormarića, taburea ili tepiha, a na zidove možete staviti male dekoracije, slike raznih dizajna i dimenzija ili trendi postere.

Presložite vitrine

Jedan od omiljenijih komada namještaja svakog doma definitivno je vitrina s mnogobrojnim obiteljskim fotografijama, suvenirima s putovanja, generacijskim posuđem i sličnim predmetima velike sentimentalne vrijednosti.

Ovakve vitrine nerijetko su poslagane u nekoliko razina pa stručnjaci savjetuju da one predmete koji već neko vrijeme stoje u pozadini premjestite u prvi red i obratno. Tako ćete oživjeti stare uspomene i potpuno promijeniti izgled vitrine!

Promijenite stolnjake, presvlake, tepihe, jastučnice... To može donijeti ogromnu promjenu, posebno ako se radi o značajnoj razlici u boji i dizajnu. Za to vam neće biti potreban velik budžet, baš kao ni za promjenu stolnjaka, presvlake na kauču i krevetima te odabir novog tepiha ili pak njihovo premještanje iz jedne sobe u drugu.

Jednostavan, a upečatljiv dodatak može biti i razmještaj biljaka ili obogaćenje doma novim dekorativnim biljem koje je vrlo popularno od doba pandemije i čini se da će tako ostati još dugo vremena!

Promjena boje zidova čini najveću razliku

Kada je riječ o omjeru cijene i efekta potpunog preuređenja doma, nema boljeg od promjene boje zidova! Neće vas stajati čitavo bogatstvo, a kreirat ćete dojam kao da ste preuredili cijeli stan. Dizajneri ističu da dodatan efekt možete postići ako se poigrate tehnikom bojenja pa, primjerice, obojite zidove u upečatljivu boju, a oko prozora i vrata iscrtate bijeli okvir.

Isto tako, osim klasičnom bojom, izgled zidova možete promijeniti korištenjem tapeta jer su već neko vrijeme ponovno u modi, a potpuno moderan izgled možete postići ako zidove oslikate muralima i sličnim vizualno dojmljivim crtežima.