MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA

Jedini slatki recepti koja vam trebaju ovoga Uskrsa

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 20.04.2019 10:05
  • Objavljeno 20.04.2019 u 10:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Blagdanski stol bez tradicionalni recepata mnogima je nezamisliv, a uskršnja trpeza u našim krajevima podrazumijeva omiljenu pincu ili sirnicu te orahnjače ili makovnjače

Znamo da pince možete pronaći u svakom dućani ili pekari, ali zašto je ne biste napravili sami? To uopće ne komplicirano koliko vam se čini na pravi pogled, a od ovoga recepta dobit ćete četiri pince srednje veličine, u kojima ćete uživati narednih dana. Samo je potrebno dobro ih zamotati kad se ohlade da se ne bi osušile, a okus i miris se ne mogu mjeriti s onima koje ste kupili u dućanu. S istim receptom možete napraviti i pletenice, kao i manje pince poput brioša.

Pinca ili sirnica

Pinca ili sirnica

Izvor: Pixsell / Autor: Danijel Berkovic

Pinca ili sirnica

Potrebni sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 4 velike žlice šećera
  • mahuna vanilije
  • 1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
  • ribana korica jedne naranče
  • ribana korica jednog limuna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1,5 g svježeg kvasca
  • za premaz: žumanjak i šećer

Priprema

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasaca u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatku mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne, najbolje preko noći.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kakao biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena). Još vruću pincu zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.

Recept za orahnjaču

Kakav bi to bi blagdanski stol bez tradicionalne orahnjače ili makovnjače. No mnogi na samo spominjane dizanog tijesta odustanu prije nego počnu. Bez razloga jer ništa se tako loše ne može dogoditi, samo se držite recepta.

Makovnjača i orahnjača

Makovnjača i orahnjača

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 8 dag maslaca
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 2,5 dl mlijeka

Nadjev za orahnjaču

  • 40 dag oraha
  • 30 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 2 dl mlijeka
  • limunova korica
  • cimet
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećera

Priprema

Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke i sol i limunovu koricu. Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte mikserom tijesto da bude mekano te ga ostavite da se diže (barem sat vremena). Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na da dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili. Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u namašćeni kalup za pečenje i stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.

Stavite je peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, pošećerite je dok je još topla.

Nadjev

Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se ohladi tijesto premažite nadjevom.

Recept za makovnjaču

Tijesto za makovnjaču izradite na jednak način kao i ono za orahnjaču.

Nadjev

  • 30 dag maka
  • 0,25 mlijeka
  • 25 dag šećera
  • 4 dag grožđica
  • cimet
  • limunova korica

Priprema

Mljeveni mak skuhajte s mlijekom te zatim dodajte šećer, grožđice, naribanu limunovu koricu i cimet te ga ohlađenog razmažite po tijestu.

ALTERNATIVA PINCI

[VIDEO] Ovoga Uskrsa budite originalni i razveselite svoje ukućane mirisnom pletenicom

Pogledaj galeriju
13

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!