ČARI OTOKA VISA

Je li ovo najljepša plaža na Jadranu?

16.08.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Po mnogima možda i najljepša plaža na Jadranu nalazi se u uvali Stiniva na otoku Visu, a njezinim čarima i bajkovitom izgledu rijetko tko može odoljeti

Pretpostavlja se da je plaža Stiniva na otoku Visu u prošlosti nastala urušavanjem stropa špilje i zakonom je zaštićen spomenik prirode od 1967. godine.

Ima izuzetno nepristupačan prilaz s kopnene strane te se do nje dolazi polusatnim hodom, i to isključivo strmom kozjom stazom. Unatoč tome, Stiniva svojom ljepotom i neobičnim izgledom privlači mnogobrojne turiste. Zbog teškog kopnenog prilaza, ali i svoje ljepote, uvala je omiljena destinacija domaćih i stranih vlasnika jahti.

Stinivu zatvaraju dvije visoke kamene litice koje otvaraju usjek u more, između njih nazire se šljunčana plaža duga 30-ak metara, ali tek kada se uplovi, ona se ukaže kao oblucima popločano gledalište rimskog amfiteatra. Ograđena visokim klisurama sa svih strana, Stiniva je barem jednom svojom polovicom uvijek u sjeni, a savršen prirodni divlji krajolik i predivno čisto more rijetko koga ostavljaju ravnodušnim.