NOVI ZAKON U IZRAELU

Je li odzvonilo premršavim manekenkama?

03.01.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Nevjerojatno mršavim modelima u Izraelu je odzvonilo nakon što je u toj zemlji početkom ove godine na snagu stupio zakon koji s ciljem borbe protiv anoreksije zabranjuje ultramršavim modelima da se pojavljuju u reklamama

Početkom 2013. godine u Izraelu je na snagu stupio zakon da se u reklamama mogu pojavljivati samo modeli zdravoga izgleda, a rad je zabranjen ultramršavim modelima.

Zakon, koji je odobrio Knesset, izraelski parlament, u ožujku prošle godine tako propisuje da manekenke i modeli redovito, točnije tri mjeseca prije snimanja kampanje ili nošenja revije, podnesu medicinski izvještaj o svom zdravstvenom stanju u kojemu je naveden i njihov indeks tjelesne mase koji ne smije biti niži od 18,5.

Isti zakon zabranjuje da se modeli na reklamnim fotografijama prikazuju mršavijima nego što doista jesu, a oglašivačima je zabranjeno korištenje Photoshop retuširanja u te svrhe. Brandovi koji digitalno obrađuju fotografije te modele prikazuju vitkijima, na svoje fotografije biti će prisiljeni staviti oznaku koja će isticati da te fotografije nisu realne, piše Daily Mail

Ovaj zakon u Izraelu donesen je kako bi se obeshrabrilo idealiziranje pretjerane mršavosti koje je potaknulo sve češću pojavu poremećaja u prehrani u izraelskom društvu, osobito među mladim djevojkama.

Čini se kako će lijepa manekenka Bar Refaeli, rodom iz Izraela, ipak moći raditi u domovini jer njezin indeks tjelesne mase iznosi točno 18,5, uz 172 centimetra visine i 57 kilograma. Međutim, zanosnu 27-godišnju Bar, u usporedbi s ostalim ljepoticama koje inače krase naslovnice Sports Illustrated Swimsuit Issuea ili pak reklamne kampanje za Ralph Lauren, Reebok, Gap i Marks & Spencer, krase obline.

Ovaj novi zakon donio je Danny Danon, član desničarske stranke Likud te Rachel Adatto iz liberalne stranke Kadima, piše Times of Israel. 'Ovaj zakon je još jedan korak u borbi protiv poremećaja prehrane', rekla je liječnica Adatto nakon prethodnog čitanja nacrta zakona u 2011. godini. Prema riječima liječnice Adatto, 'premršavi modeli više ne smiju služiti kao uzor za nevine mlade ljude koji prihvaćaju i kopirati iluziju mršavosti'. 'Ljepota nije anoreksičnost', zaključila je Adatto.

Istraživanje predstavljeno u izraelskom parlamentu 2002. godine pokazalo je kako pet posto mladih Izraelaca pati od poremećaja prehrane, a od njih 90 posto su djevojčice u dobi između 12 i 20 godina.

Modeli će sada morati podnositi medicinski izvještaj prije nego što dobiju dozvolu za rad u Izraelu, no to neće utjecati na mnoge jer, kako piše Telegraph, Izrael ima samo 300 modela. Indeks tjelesne mase je globalno prihvaćena metoda za procjenu masnoga tkiva u tijelu na temelju pojedinčeve visine i težine, no kritičari ovog zakona tvrde kako bi se trebalo fokusirati na zdravlje, a ne na težinu jer su neke manekenke jednostavno vitke, a indeks tjelesne mase u obzir ne uzima genetiku.