MALI VODIČ ZA DEČKE

Je li moj penis normalne veličine?

12.05.2009 u 07:02

Bionic
Reading

Gotovo svaki se tinejdžer prije ili kasnije zapita je li mu tamo dolje sve kako bi trebalo biti, a najčešće su brige oko veličine penisa. Zato smo sastavili ovaj maleni vodič u kojem možeš provjeriti ide li tvoj razvoj u normalnom smjeru

Što se tiče veličine penisa, nema nekih određenih mjera za koje bi se moglo reći: 'Da, to je penis normalne veličine!' Zapravo je sve normalno, jer upravo kao što se razlikuje dužina ruku ili nogu od tinejdžera do tinejdžera, tako se razlikuje i veličina penisa. Potpuno je normalno da tinejdžer od 13 godina ima sasvim drugačiji penis od jednog devetnaestogodišnjaka i zato svake usporedbe takvog tipa zaista ne treba činiti.

Dečki se počinju razvijati u različito doba života. Dok neki ulaze u pubertet već s 9 godina, drugi su tada još uvijek fizički prava djeca i počinju se razvijati tek s 13, 14 godina, pa čak i kasnije.

Rast penisa sastavni je dio puberteta, isto kao i rast dlaka, razvoj testisa, mišićne mase, rast u visinu i promjena glasa. Obično oni koji se kasnije počnu razvijati sve to poslije nadoknade, tako da i ako kasnije dosegnu zrelost, to nije nikakav razlog za paniku ili brigu. To jednostavno znači da je priroda u njihovu slučaju tako odlučila.

Osim što je tvoj penis drugačije veličine od penisa tvojih prijatelja, sigurno je i drugačijeg oblika i boje. Te osobine su nasljedne, isto kao i boja očiju ili veličina stopala. Osim toga, bez obzira na to što si (na)čuo ili pročitao, moraš znati da nikakve vježbe, posebna prehrana ili lijekovi ne mogu utjecati na promjenu veličine ili bilo koje druge karakteristike tvog penisa.

Također, podsjeti se da stvari iz ptičje perspektive izgledaju manje nego što zaista jesu pa se nerijetko većini mladića njihov penis čini premalenim. Osim toga, kada je penis u erekciji mnogo manje se razlikuje od dečka do dečka nego kada je opušten.

Osim o veličini penisa, dečki se zabrinjavaju i oko drugih stvari, kao, na primjer, je li normalno da penis malo više visi na lijevu ili na desnu stranu. Odgovor je – da, to je sasvim normalna pojava i nemaš razloga za brigu.

Bitno je napomenuti da je, čim uđeš u pubertet, vrlo važno vršiti redovite preglede testisa. Najbolje bi bilo da to radi tvoj liječnik, ali možeš to učiniti i sam. Tumor testisa nije tako čest među tinejdžerima, ali se ipak događa pa nije na odmet vršiti prevenciju. Najbolje je punim dlanom prihvatiti testis i lagano pomicati. Trebaš reagirati (otići liječniku) primjetiš li bilo kakvu kvržicu, nepravilnost ili bol.

I, za kraj, brine li te razvija li se tvoj penis normalno, nikako se nemoj uspoređivati s bratom, frendovima ili slikama u knjigama i na internetu. Također, neka te ne hvata panika ili strah ako je tvoj penis drugačiji od onoga što si vidio kod svojeg kolege pod tušem poslije treninga. Nije realno za očekivati da tvoj penis bude isti kao njegov, jer se različito razvijate. Imaš li i dalje kakvih neodumica, najbolje je popričati s liječnikom.