BEAUTY TRIKOVI

Izluđuju vas ispucali vrhovi, no ne želite 'pod škare'? Uz ove savjete uspješno ćete riješiti taj problem

05.08.2022 u 21:09

Bionic
Reading

Ispucali vrhovi jedan je od vrlo čestih problema s kojim se mnogi suočavaju, a osobito vlasnice duge kose

Kosa ispucalih vrhova nešto je s čime se sreću mnogi, a riječ je o pojavi koja doista može narušiti izgled kose i učiniti je da izgleda neuredno, beživotno i nimalo privlačno.

Iako ljetni trendovi nalažu upravo kraće stilove poput popularnih bob ili pixie varijanti, no ako vi niste spremni riješiti se duge kose koju ste godinama puštali, možete isprobati nekoliko korisnih savjeta koji daju rezultate.

Ispucali vrhovi su čest su oblik lomljenja kose i to na vrhovima. Zbog čega se to događa baš na tom dijelu vlasi?

Kosa je tu tanja nego na tjemenu - i stoga sklonija pucanju. Do pucanja vlasi dolazi uglavnom kada su duljine kose na ramenima ili u predjelu leđa izložene povećanom trenju. No, osim ovog mehaničkog uzroka ispucalih vrhova, kemijski ili toplinski učinci također često mogu biti odgovorni za ispucale vrhove.

Perete li kosu prečesto i prevrućom vodom, često koristite uređaje za ravnanje ili za kovrče ili ako kosu sušite fenom na vrućoj postavci, velika je šansa da možete završiti s ispucalim vrhovima. Kemijski tretmani poput bojenja, izbjeljivanja ili trajne kose također mogu uzrokovati trajno oštećenje kose.

Ispucali vrhovi mogu se ako se ništa ne poduzme kako bi se spriječilo oštećenje, proširiti i dalje pa čak i do samog tjemena.

Što možemo napraviti protiv ispucalih vrhova?

Iako beauty industrija brojne proizvode reklamira kao čudotvorne po pitanju ispucalih vrhova, činjenica je da se oni ne mogu samo tako popraviti. Nažalost, najučinkovitiji način je da ih se riješite - šišanje vrhova. Raspitajte se gdje se možete ošišati posebnom tehnikom koja uspijeva sačuvati najveći dio vlasi.

Ako imate dovoljno oštre škare i sami se možete pozabaviti ispucalim vrhovima u 'kućnoj radinosti' za što postoje brojni tutoriali na društvenim mrežama.

Provjereni kućni lijek za ispucale vrhove je kokosovo ulje koje hrani lomljivu i suhu kosu vrijednim vitaminima i mineralima. Kokosovo ulje također može spriječiti lomljenje kose. Prema studiji iz 2015., objavljenoj u Brazilu kokosovo ulje može spriječiti gubitak proteina u oštećenoj i zdravoj kosi.

Iako samo ulje neće pomoći u spajanju ispucalih vrhova, može spriječiti daljnje cijepanje kose.

Za kosu je dobra mješavina jaja, žličice mlakog meda i dvije žlice maslinovog ulja. Nanesite na kosu i pustite da stoji oko 30 minuta.

  • +3
Bujna kosa zaštitni je znak Suki Waterhouse Izvor: Profimedia / Autor: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Korisni savjeti koje vrijedi isprobati:

Najučinkovitiji lijek protiv ispucanih vrhova je ne dopustiti im da nastanu. Postoji nekoliko načina kako biste izbjegli ispucale vrhove poput redovitog šišanja kako se 'cvjetanje' vlasi ne bi proširilo. Koliko je često potrebno šišanje ovisi o rastu kose, ali i o frizuri. Šišanje se preporučuje svakih osam tjedana.

Ispucale vrhove možete izbjeći i tako da pustite kosu da se prirodno osuši na zraku. No, ako kosu sušite fenom ili ravnate, svakako trebate koristiti zaštitu od topline. Prilikom korištenja sušila za kosu, glačala za ravnanje ili uvijača, također treba paziti da se temperatura prilagodi i da se ne koristi uvijek najtoplija razina. Redovitom njegom sprječava se i pucanje vrhova - jer je suha kosa podložnija oštećivanju.

Također, redoviti tretmani i regeneratori najbolji su dodatak vašoj rutini njege kose.

Osim toga, pripazite i na način kako tretirate kosu. Na primjer, kosu nakon pranja ne smijete grubo trljati suhim ručnikom, samo je lagano posušite. Svilena jastučnica također može pomoći u zaštiti kose jer tkanina smanjuje trenje kose o jastuk, sprječavajući lomljenje kose.