STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Izbjegnite svakodnevne greške: Ove beauty navike mogu uzrokovati preuranjeno starenje kože

10.03.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Kako ističu stručnjaci, postoji nekoliko beauty rutina koje mogu dodati godine vašem izgledu, a evo kako ih možete izbjeći

Ako vam je dosadilo trošiti bogatstvo na skupe preparate protiv starenja bez učinka, beauty stručnjaci navode kako biste svoju rutinu njege kože trebali sagledati u cjelini, a prema njihovu mišljenju ove beauty navike nikome ne čine uslugu u misiji održavanja mladolikog izgleda.

Nenošenje zaštitnog faktora

Zaštita kože od štetnih UV zraka od najveće je važnosti ako želite spriječiti preuranjene znakove starenja. Pamela Marshall, klinička estetičarka i suosnivačica londonske dermatološke klinike Mortar & Milk-a ističe kako je UV oštećenje glavni uzrok preranog starenja kože, ali velika većina njezinih klijenata ističe kako proizvode sa zaštitnim faktorom koriste samo u ljetnim mjesecima ili se svakodnevno oslanjaju na hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom 15.

SPF u make-up prozvodima, prema riječima britanske stručnjakinje, jednostavno nije dovoljan da zaštiti vašu kožu. 'UVA, koji je prisutan svakodnevno, može prodrijeti kroz oblake, prozore i u vaše dermalne slojeve, uzrokujući glikaciju kolagena i elastina. Nošenje UV protektora širokog spektra svaki dan je obavezno', upozorava Marshall.

Korištenje maramica za skidanje make-upa

U pravu ste ako pretpostavite da maramice za skidanje šminke zaista nemaju mjesta u rutini svih ljubitelja ljepote. Osim što štete okolišu, također su u stanju pogoršati stanje vaše kože. 'Većina maramica za uklanjanje make-upa sadrže kemikalije nalik deterdžentu i oštre alkohole koji uklanjaju prirodnu pH ravnotežu kože. Njihovi sastojci mogu izazvati iritaciju i ostaviti kožu suhom, dehidriranom i osjetljivom ', otkriva dermatologinja slavnih, Lisa Harris.

U ovom se trenutku možete zapitati koliko ozbiljna može biti suhoća kože nakon korištenja maramica za uklanjanje make-upa. Međutim, ispada da preuranjeno starenje kože nije samo rezultat teških kemikalija. 'Maramice ne čiste kožu kako treba i umjesto toga šire bakterije po licu, što kasnije može uzrokovati više problema. Čišćenje grubim maramicama kožu može istanjiti', ističe Harris.

Bolja alternativa maramicama, prema riječima stručnjakinje, proizvodu su namijenjeni čišćenju lica koji podižu prljavštinu i potiču obnavljanje stanica kože, ostavljajući ju očišćenom bez neugodnih i štetnih kemikalija.

Krivo korištenje pudera

Način na koji nanosite šminku također može utjecati na stariji izgled kože. Poznata vizažistica Hannah Martin otkriva da ključ mladenačkog održavanje leži u tanjem nanosu pudera.

'Pretjerivanje s puderom u kamenu može dovesti do toga da koža izgleda suho i bez sjaja te može naglasiti manje linije i bore na licu', ističe vizažistica predlažući da umjesto toga posegnete za puderima lakših formula, a verzije u kamenu koristite samo ako su prijeko potrebne.

Nekorištenje hidratantnih krema

Prema mišljenju stručnjaka u beauty industriji, vlaga i hidratacija na vrhu su liste prioriteta u postizanju mladolikog izgleda kože.  'Svakoj koži je potrebna hidratacija. Ako ju dovoljno ne hidratizirate, koža će se učiniti grubljom i tanke linije će biti uočljivije. Osim toga, bore zbog dehidracije mogu izgledati mnogo dublje ', objašnjava Harris. Da bi koža izgledala mladoliko i zdravo, savjetuje se da je svaki dan tretirate serumima i hidratantnim kremama koje osiguravaju potrebnu vlažnost kože.

Nanošenje tamnog make-upa

Iako se čini sasvim dobrom opcijom za svečane prilike, tamni make-up licu može nadodati godine.

'Ako na oči nanesete tamni tuš, osim što će vam oči vizualno izgledati manjima, isto tako ćete stvoriti dojam zrelijeg izgleda lica. Odlučite se za meku smeđu ili sivu boju olovke ili tuša kako biste ih nježno uokvirili i stvorili suptilniji i moderan izgled', ističe vizažistica Hannah Martin.

Osim make-upa na očima, zreliji dojam lica dodatno naglašavaju tamnije nijanse pudera, tamniji ruževi za usne i odsutnost rumenila.

Učestalo tretiranje kože pilinzima

Nije tajna da pretjerano unošenje pilinga na lice može uzrokovati crvenilo i iritaciju. Međutim, tekući pilinzi poput kiselina mogu također uzrokovati nepopravljivu štetu ako se koriste prečesto. 'Svakodnevno korištenje oštrih pilinga ruši vašu prirodnu lipidnu barijeru kože koja pomaže u prirodnoj hidrataciji gornjih slojeva epiderme. To može dovesti do stvaranja vena, ožiljaka i stanjivanja kože', upozorava Harris.

Ova beauty stručnjakinja ističe kako je bitno pronaći piling ispravne formule i da ga je dovoljno koristiti jednom tjedno.

'Nježni enzimski čistači i maske otapaju mrtve stanice kože i potiču zdraviju kožu. Piling trebate napraviti samo jednom tjedno. Kad vam se koža na dodir učini grubom, to je dovoljno dobar znak da joj je potrebno malo pomoći'.