KORZETI SU IN

Izazovan komad najveći je hit, a nose ga svi - od Margot Robbie do Zrinke Cvitešić

10.04.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Iako je vrijeme u kojem su žene zbog nošenja korzeta imale problema s disanjem odavno iza nas, taj modni dodatak danas je traženiji od običnog bijelog T-shirta! Povratak korzeta dogodio se preko noći, a danas ga možemo pronaći u kojem god materijalu zamislimo

Prilikom spominjanja korzeta na pamet prvo padaju periodi poput renesanse i baroka, kada su se bogate dame stezale njima kako bi naglasile svoje obline i struk, simbole ženstvenosti. Danas, otprilike 500 godina kasnije, korzeti su ponovno najtraženiji modni dodatak koji u svoje kreacije rado implementiraju priznati modni kreatori oblačeći najpoznatije dame svijeta.

I dok su nekad bili simbol ženske potlačenosti i svedenosti isključivo na izgled koji je bio važniji od zdravlja (jer su znali ometati disanje), danas su korzeti provokacija i rado ih nose žene diljem svijeta spajajući ih s raznim materijalima.

Kako je traper trenutno vladajući materijal, ne čudi to da ga je s vremenom upoznao i korzet. Ovaj odjevni komad nekoć nošen u vrlo tradicionalnim imućnim društvima danas se može stilizirati i tako da bude raskopčan u streetstyle kombinacijama, baš kao što to čini Bella Hadid.

Osim u ovakvim cool kombinacijama stvorenim za obavljanje svakodnevnih zadataka, korzeti se u zadnje vrijeme često viđaju u raznim svečanijim prilikama i na crvenim tepisima.

U svoje outfite rado ih uklapa Sofia Vergara te odabirom pravih odjevnih komada uvijek istakne ženstvenost i privuče poglede i muškaraca i žena. Uske haljine kojima je gornji dio u stilu korzeta naglašavaju njezinu figuru pješčanog sata.

Na večeri dodjele najprestižnijih zlatnih kipića mnoge su se poznate dame odlučile baš za ovaj odjevni element kako bi istaknule ono najbolje na svom tijelu.

Posebno upečatljiva bila je haljina koju je za crveni tepih odabrala Lady Gaga. Hrabra kreacija s potpisom modne kuće Versace kombinirala je korzet koji prekriva samo područje grudi dok su leđa i trbuh prekriveni samo tankom tamnom tkaninom koja se prozire te seže sve do početka stražnjice, ostavljajući rijetko viđena otvorena leđa.

  • +11
Poznate dame u korzet haljinama Izvor: Profimedia / Autor: A.M.P.A.S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osim nje, mnoge su glumice odabrale haljine s korzetom, uključujući Margot Robbie, koja je ove godine prezentirala nagradu. Ona je zasjala u dugačkoj crnoj haljini ukrašenoj šljokicama, a gornji dio činio je korzet te je uz gola ramena predstavio vrlo ženstveno izdanje lijepe Australke.

I u krugovima poznatih Hrvatica korzet je pronašao svoje mjesto, a posebno zapažena kombinacija bila je ona koju je iznijela Zrinka Cvitešić.

Na svečanu premijeru u Londonu naša je istaknuta glumica stigla u kreaciji s potpisom Matije Vuice, domaće dizajnerice koja vrlo dobro zna spojiti goruće trendove u hommage ljepoti ženskoga tijela. Uz crne hlače visokog struka, Cvitešić je odjenula korzetni bodi u bež boji koji je naborima sakrio grudi, a nježnom providnom tkaninom i sakrio i otkrio područje trbuha.

  • +2
Londonska premijera serije 'The Power' Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia