groteskna ili originalna?

Izaziva podijeljena mišljenja: Prada je oživjela kultnu torbicu staru 110 godina

29.09.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Torbica kojoj se na zatvaraču nalazi groteskan lik isplažena jezika kontroverzna je i nakon više od stoljeća postojanja, a uskoro će se ponovno naći u prodaji

Prada je na nedavno završenom Tjednu mode u Milanu oživjela torbicu koja je nastala prije 110 godina kao djelo kultnog dizajnera i suosnivača brenda Marija Prade. Ono što je mnogima prvo zapelo za oko jest sporan detalj koji ostaje kontroverzan i nakon stoljeća postojanja.

'Za ovu kolekciju nismo htjeli filozofirati s pričama o odijevanju, već smp se usredotočili na metode, tehniku i vrijednost izrade', pojasnili su iz Miucci Prade povodom modne kolekcije za proljeće-ljeto 2023-2024.

  • +9
Prada revija Spring/Summer 2024 Izvor: EPA / Autor: Daniel Dal Zennaro

I dok je odjeća vješto ispunila ovaj zadatak, ističući se finim linijama, resicama i prozračnim dizajnima, veliki fokus odnijela je spomenuta 110 godina stara torbica koja se isticala kraj modernih kombinacija.

Riječ je o crnom kožnom modelu od nappa kože i re-najlon tkanine s okvirom za zatvaranje te najintrigantnijim detaljem - pomalo grotesknim ljutitim čovječuljkom isplažena jezika koji se nalazi na zatvaraču.

Čini se kako je Prada ovim modnim dodatkom ipak prekršila obećanje prema kojem bi naglasak stavila isključivo na formu, jer u opisu jasno daju do znanja da torbica dolazi s dubljim značenjem:

'Model večernjeg okvira za zatvaranje, s ručno izrezbarenim elementom koji prikazuje mitološki lik, odražava suvremeni entuzijazam za povijesnu istočnjačku estetiku i umjetničke stilove koji su utjecali na svjetsku dekorativnu umjetnost i likovne umjetnosti između kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća', zaključuju iz slavne talijanske kuće.

Modne zaljubljenice koje svojoj kolekciji žele dodati jedan istinski kultni komad imat će priliku za kupovinom ovog modela tek na proljeće kada će se ponovno naći u prodaji.