PARADOKS LJEPOTE

Isušuje li hidratantna krema vašu kožu?

10.12.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Iako ovo može zvučati ludo, neki dermatolozi tvrde da hidratantne kreme mogu vašoj koži nanijeti više štete nego koristi

Čak i ako u ljepotu ne ulažete previše, sigurno ne možete živjeti bez krema koje su najprodavaniji proizvodi za njegu kože. No neki stručnjaci sada tvrde da krema donosi više štete nego koristi jer dugotrajno korištenje može učiniti kožu slabijom, piše Mail Online.

Plastični kirurg Chris Inglefield objašnjava mehanizam: kad je krema jako učinkovita, koža 'zaboravlja' kako da se sama hidratizira iznutra. Ako je koža zdrava, ona održava svoju vlažnost proizvodnjom prirodnih hidratantnih faktora, a koliko od tih faktora sama proizvodi, ovisi o okolini. Dakle ako idete nekamo gdje će vaša koža potencijalno biti isušena, ona će proizvesti više prirodnih hidratantnih faktora. No prekrijete li svoju kožu kremom, ona će se opustiti i neće proizvoditi prirodnu vlažnost.

'Ako je vaša koža zdrava, može se sama njegovati', kaže Inglefield. 'Hidratantne kreme stvaraju sloj koji je poput barijere i zbog toga vlažnost ne stiže iz dubljih slojeva kože. To također blokira prirodni mehanizam oporavljanja kože pa će kada prestanete koristiti kremu vaša koža postati jako suha.'

Na taj je način njega hidratantnom kremom zamka koja vašu kožu drži u začaranom krugu. Ako dakle krema nije rješenje, što jest? Ako je ostavite da se sama oporavi, koža će vratiti većinu svojih sposobnosti da se sama hrani. U tom ćete periodu, prvih nekoliko tjedana, osjećati da vam je koža suha i gruba. Inglefield preporučuje specijaliziran i skup tretman u koji je uključen glikolni piling koji potiče stanice da se obnove i proizvode više vlage, kao i korištenje kozmoceutikala (kozmetičkih proizvoda s aktivnim sastojcima) poput Skinceuticals Hydrating B5.

'Za razliku od većine hidratantnih krema, koje legnu na srednje slojeve kože i sprečavaju isušivanje, ovaj preparat sadrži sastojke koji potiču kožu da obnavlja svoju prirodnu vlažnost', kaže.

Međutim osmogodišnja studija objavljena u časopisu British Journal of Dermatology pokazala je da održavanje kože hidratiziranom odgađa stvaranje bora. Dr. Sian Morris, glavni znanstvenik u Olayu, kaže: 'Koža s godinama gubi svoju prirodnu hidrataciju i sposobnost stvaranja zaštitne barijere prema vanjskim utjecajima. Morate podržati svoju kožu redovitom hidratacijom.'

'U idealnom svijetu koža ne treba hidrataciju. No zbog okruženja i načina života, naša koža treba pomoć', kaže londonski dermatolog, dr. Preema Vig.

Trebate li dakle odustati od hidratantne kreme? Samo ako ste spremni na to da se brinete o koži na potpuno nov način i u to puno investirate.