PRIJEDLOZI ZA RUČAK

Isprobajte recepte od raštike: Izuzetno je hranjiva i niskokalorična, Amerikanci je nazivaju superhranom, a kod nas je podcijenjena i smatrali su je hranom za siromašne

27.01.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Hladni mjeseci ove su zime posebni. Raštika – drevno mediteransko povrće za kojim luduje svijet konačno je pronašlo svoje odavno zasluženo mjesto na tanjurima hrvatske gastro ponude. U svijetu posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava za koja obožavatelji ove biljke izdvajaju i do vrtoglavih stotinu dolara, u Hrvatskoj pomalo zaboravljena raštika polako se vraća na tanjure

Prestižni New York Times raštiku je svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice. Na američkim jelovnicima pravi bum doživjela je u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. U brojnim dijelovima svijeta smatraju je superhranom, dok je u Hrvatskoj pomalo zaboravljena, a smatrala se hranom za siromašne.

Jedna od prednosti raštike u odnosu na ostale kupusnjače ta je da jako dobro podnosi ekstremno visoke ili niske temperature te je zahvalna za uzgoj jer uspijeva i na takozvanoj 'škrtoj zemlji'. Upravo se ulogom fitokemikalija u odgovoru raštike na stres izazvan niskim temperaturama bavi znanstvenica dr.sc. Dunja Šamec s Instituta Ruđer Bošković koja istražuje raštiku te ju nastoji popularizirati u našim krajevima.

Iako je riječ o zahvalnoj biljci koja može uspijevati u raznim geografskim područjima te činjenici da su u Hrvatskoj na njoj odrasle generacije, još je uvijek podcijenjena u usporedbi s glavatim keljem, kupusom, blitvom ili špinatom. Nedovoljno se govori o njezinim prednostima, a gotovo je nemoguće pronaći je na restoranskim jelovnicima. Potencijal ove čarobne biljke prepoznao je tim obiteljske gastro oaze Bota Šare na čijim će se jelovnicima u raznolikim receptima pronaći narednih mjeseci.

'Pisani spomen ove biljke datira još u 1580. godinu, a spominje ju Antun Sasin, hrvatski renesansni pisac u svom djelu Malahna komedija od pira. Radnja se zbiva upravo u Malom Stonu gdje se danas nalaze vrtovi obitelji Šare. Ova biljka od davnina je neizmjerno cjenjena u dubrovačkom kraju jer je othranila generacije ribara, seljaka ali i dubrovačke vlastele. Starije generacije i danas pamte vremena između ratova u kojima ih je samo raštika spasila od gladi. Spremala se na razne načine, na menestru sa suhim mesom kao prilog ribi, a ako bi ostalo viška sutra bi se podgrijana bacila na tavu s malo crvenog luka. Danas mi u Boti od nje radimo i domaću pastu!', ispričao je gospar Božidar Šare, glavni ambasador raštike.

Raštika se u Hrvatskoj uzgaja u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Nabolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a razlog tome je mraz koji utječe na razvoj njezina ugodnog slatkastog okusa. Može se uzgajati i u ljetnom periodu, ali uz dovoljnu količinu vode.

Ova biljka bogata je mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku. Dokazano je da ljudi koji jedu više kupusnjača rjeđe obolijevaju od karcinoma, što raštiku čini superhranom. Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari.

Kao i za ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom. Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati ju na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti.

Iz restorana Bota Šare s našim čitateljima su podijelili tri jela s raštikom (za četiri osobe) koja će oduševiti sve vaše ukućane.

Zelena menestra

Sastojci

  • 1 kg raštike
  • 400 g krumpira
  • 1 kg miješanog suhog mesa (svinjska glava i panceta)
  • 6 l vode
  • 2 jušne žlice svinjske masti
  • Sol po želji
  • Maslinovo ulje po želji

Priprema

Zagrijati lonac s vodom, ubaciti predhodno oprano suho meso i kuhati 1 sat i 30 minuta. Kada je meso kuhano izvaditi ga i narezati. U ostatak vode ubaciti narezani krumpir i raštiku te dodati svinjsku mast i sol. Kuhati 20 minuta. Prilikom serviranja zaliti maslinovim uljem.

Domaća tjestenina od raštike s kozicama i škampima

Sastojci

Za domaću tjesteninu:

  • 150 g raštike
  • 3 jaja
  • 500 g glatkog brašna

Za umak:

  • 300 g mesa kozice
  • 400 g škampa
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.03 dcl maslinovog ulja
  • Prstohvat peršina
  • Papar po želji
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 0,5 l ribljeg temeljca

Priprema

Skuhati raštiku, ocijediti i ohladiti te samljeti u blenderu. Jaja razmutiti u odvojenu posudu te postepeno dodavati brašno i raštiku dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pustiti da odstoji 30 minuta. Dobivenu smjesu razvaljati i oblikovati tagliatelle. Zagrijati vodu, dodati sol i ulje te zatim dodati paštu. Kuhati 3-5 minuta te skuhanu paštu zatim procijediti.

U duboku tavu zagrijati maslinovo ulje te dodati sitno nasjeckan češnjak. Kada se češnjak lagano zarumeni dodati škampe i kozice, bijelo vino i riblji temeljac, papar i petrusin. Kuhati desetak minuta te na kraju pomiješati s domaćom pastom.

Riba sa žara s kuhanom raštikom i krumpirom

Sastojci

  • 2 kg brancina
  • 400 g raštike
  • 200 g krumpira
  • Sol po želji
  • Maslinovo ulje po želji

Priprema

Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti Stonskom soli po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.