TKO BI IM ODOLIO

Imamo recept za najukusnije fritule bez kojih ne može proći ni ovaj Badnjak

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 24.12.2020 13:39
  • Objavljeno 24.12.2020 u 13:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mythja Photography / Panthermedia / Profimedia

Fritule su odlična ideja kad vam se jede nešto slatko, a posebno u ovo blagdansko vrijeme. Okusom podsjećaju na tople krafne, a gotove su vrlo brzo. Na našim se prostorima tradicionalno pripremaju na Badnjak, a recepata za fritule je bezbroj. Ipak, najukusnije su one koje se pripremaju s jogurtom, a tajna savršenih fritula navodno se krije u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići te alkoholu koji tijesto čini prozračnim i mekim

Sastojci

  • 2 čvrsta jogurta (360 g jogurta s 3,2 % mliječne masti)
  • 3 jaja
  • Korica pola limuna
  • 2 velike žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 žličice soli
  • 10 ml rakije ili ruma
  • 350 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo (6 g)
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. U jogurt dodajte jaja, koricu nešpricanog limuna, po želji rakiju ili rum, šećer, vanilin šećer, sol i dobro sve promiješati. T

2. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo pa sve opet promiješati barem 3 minute te ostaviti da stoji 15 minuta. Na taj način će se smjesa baš dobro sjediniti.

3. Ulje ugrijati i smanjiti vatru. Ulje nikako ne smije biti jako vruće jer će fritule posmeđiti jako brzo.

Savjet: Stavite drvenu kuhaču u ulje. Ako se oko nje stvara puno velikih mjehurića, smanjite još vatru ili maknite ulje u potpunosti sa vatre dok se temperatura ne smanji.

4. Ponovo promiješati smjesu za fritule i ostaviti još par minuta da tako stoji prije nego idete uzimati smjesu i pržiti fritule.To vrijeme iskoristite da bi prilagodili temperaturu ulja.

5. Sa jušnom žlicom uzimate smjesu za fritule, ali da ona popuni polovicu žlice i stavljate u ulje. Prstom odvajate smjesu za fritule sa žlice. Nikako je ne stavljate u ulje pa vadite van.

6. Pržite fritule oko 3-4 minute uz nekoliko okretanja. Za kraj ih posipajte šećerom u prahu.

Savjet: Važno za napomenuti je da ne smiju odmah jako posmeđiti. Moraju postepeno doći do zlatne boje. Ako je vaša prva tura fritula jako brzo gotova, to znači da je temperatura ulja prevelika i da je treba smanjiti. U tom bi slučaju iznutra vrlo lako mogla ostati sirova.

Fritule

Fritule

Izvor: Profimedia / Autor: Mythja Photography / Panthermedia / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!