NOVI SISTEMI

Ikea prestaje proizvoditi zavjese i žaluzine opasne za djecu

27.01.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Od siječnja 2016. godine u asortimanu robnih kuća IKEA diljem svijeta dostupne su prozorske zavjese i žaluzine bez poteznica ili sa skrivenim poteznicama za povlačenje. Stručnjaci za razvoj proizvoda tvrtke IKEA četiri godine radili su na prilagodbi asortimana žaluzina i zavjesa kako bi učinili život kod kuće sigurnijim za malu djecu

'Smatramo da su djeca najvažniji ljudi na svijetu i činimo sve kako bismo dom učinili što sigurnijim mjestom za življenje. Za tvrtku Ikea smanjenje rizika od davljenja poteznicama nije dovoljno dobro rješenje - mi ga želimo u potpunosti ukloniti. Stoga od 2012. radimo na prilagodbi asortimana zastora i žaluzina te smo razvili alternativna rješenja koja u potpunosti uklanjaju ovaj rizik', naglasila je menadžerica Ikea asortimana Emelie Knoester.

Istraživanja su pokazala kako je u Sjedinjenim Američkim Državama između 1996. i 2012. godine u prosjeku svakog mjeseca jedno dijete umrlo od davljenja poteznicom za zavjese ili žaluzine. Kako bi ponuda u robnim kućama Ikea sadržavala 100% sigurna rješenja za prozore, stručnjaci za razvoj proizvoda tvrtke Ikea održali su brojne konzultacije s agencijama za sigurnost proizvoda, a novi asortiman dizajniran je i proizveden na uobičajen Ikea način – fokusom na stvaranje trajnih, održivih te cijenom pristupačnih proizvoda koji se lako mogu koristiti.

Novi Ikea asortiman zavjesa i žaluzina, dostupan u svim Ikea robnim kućama, od sada čine bežične rolo zavjese, saćaste žaluzine sa skrivenom poteznicom u žaluzini, rimske magnetske zavjese te zavjese bez poteznica za izvlačenje:

TUPPLUR Rolo zavjesa za zamračivanje dolazi u crnoj, bijeloj i sivoj varijanti te ima poseban premaz koji ne propušta svjetlo, neovisno o boji koju izaberete. Zamračivanje omogućava privatnost, a budući da nema poteznicu, sigurna je za djecu.

LISELOTT Rolo zavjesa dolazi u bijeloj boji, s finim uzorkom na materijalu. Zavjesa je transparentna i omogućuje diskretan prolazak dnevnog svjetla, čak i ako ju odlučite u potpunosti povući. Kako bi bila što sigurnija za djecu nema poteznicu.

Saćasta struktura HOPPVALS žaluzina pomaže stvoriti sloj izolacije koji olakšava održavanje topline u domu tijekom zime, odnosno pomaže izbaciti toplinu tijekom ljeta. Kako bi bile što sigurnije za djecu u domu, uzica je skrivena u žaluzini.

RINGBLOMMA rimske zavjese također nemaju poteznice, no kod njih je razvijen drugačiji način za spuštanje i dizanje – magneti su smješteni u šavove, a mogu se podesiti na nekoliko unaprijed određenih visina.

AINA zavjese nemaju poteznicu što ih čini sigurnima za djecu. Također, zavjese pomažu zamračivanju sobe, omogućuju privatnost te osiguravaju toplinsku izolaciju tijekom, kako toplih, tako i hladnih razdoblja.