PET RECEPATA

Idealne zimske namirnice za ukusna jela

26.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Do većeg izbora svježeg voća i povrća još se malo moramo strpiti, a do tada treba iskoristiti neke namirnice poput celera ili pastrnjaka jer se mogu pretvoriti u izuzetno ukusna jela

Pastrnjak

Njegov je okus slatkast poput mrkve, ali je i poput krumpira pa je šteta ne koristiti ga u prehrani. Osim toga, ima dva puta više vlakana od krumpira i čak tri puta više folne kiseline od mrkve. Pastrnjak je odlična i zdrava zamjena za klasični pomfrit. Ogulite ga i operite pa narežite na štapiće kao da radite pomfrit. Složite na pleh s papirom za pečenje. Usitnite češnjak i pomiješajte ga s maslinovim uljem te malo soli i papra. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon što je pastrnjak pečen, prelijte ga umakom od dvije žlice javorova sirupa, jednom žlicom limunova soka i dvije žlice maslinova ulja.

Celer

Ima finu kremastu teksturu pa je idealan za juhe. Lijepo će se složiti s lećom, a imat ćete zdravu i ukusnu juhu u tanjuru. Ovo je jedan vrlo jednostavan recept. Leću skuhajte prema uputama na pakiranju. Zatim u tavici zagrijte žlicu maslinova ulja, lovorov list, prstohvat soli i nasjeckani luk. Pržite oko četiri minute dok luk ne omekša. Sada dodajte narezani celer, tri narezana krumpira, malo nasjeckanog češnjaka te četiri šalice povrtnog temeljca. Nakon što je kuhano, sve usitnite u blenderu i dodajte leću.

Blitva

O tome koliko je blitva zdrava ne treba posebno pisati, a kako je dostupna cijele godine, iskoristite je za dnevnu dozu vitamina, minerala i vlakana. Salata od blitve može biti jako ukusna s pravim dressingom. Odstranite stabljike, a oprane listove narežite na tanke trakice. Dressing složite od dvije žlice soja sosa, dvije žlice maslinova ulja, žličice usitnjenog đumbira, dvije žlice meda, jedne žlice rižinog octa od smeđe riže i malo usitnjenog češnjaka. Nakon što ste salatu prelili, nasjeckajte malo avokada ili posipajte sjemenkama sezama.

Rotkvice

Nisu tipično zimsko povrće, ali vrlo će brzo preplaviti tržnice. Zbog ljutkastog okusa rotkvice se smatraju pravom poslasticom, a skoro pa nemaju kalorija jer se većinom sastoje od vode. Osim na salatu, ukusne su i pržene. Na dvije žlice maslaca s malo soli, žlicom maslinova ulja i češnjaka pržite očišćene i prepolovljene rotkvice desetak minuta dok ne omekšaju. Složite preljev od jabučnog octa i iste količine meda pa prelijte rotkvice.

Kineski kupus

Jedna šalica kineskog kupusa osigurat će vam preko 50 posto dnevne doze vitamina C, a ima tek 20 kalorija. Probajte zdravu kombinaciju sa šitake gljivama. Narežite kupus i pripremite upola manju količinu gljiva. Zagrijte ulje od repice i malo češnjaka pa prepržite koju minutu. Dodajte gljive, malo soja sosa i javorovog sirupa. Čim gljive omekane, dodajte kupus i kuhajte još tri do pet minuta.