BMW NIJE JEDINI

I Audi će umjesto svjetala LED imati lasere

03.01.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Nakon što je BMW lansirao prvi serijski automobil s laserskom tehnologijom za duga svjetla, bilo je samo pitanje vremena kada će netko iz dvaju suparničkih premium tabora odgovoriti

I dok u Mercedesu spavaju, u Audiju su odlučili kako će svoju verziju tehnologije premijerno pokazati na nadolazećem salonu potrošačke elektronike u Los Angelesu. Ondje ćemo ponovno vidjeti Sport Quattro Concept, no ovaj put s laserskim svjetlima.

Audi je lasere upotrijebio za duga svjetla umjesto tehnologije matrix LED, a Nijemci navode kako su laserske diode značajno manje od LED dioda, svega nekoliko mikrona u promjeru, te kako bacaju svjetlost dvostruko dalje od LED-a - do 500 metara - pri čemu manje zasljepljuju vozače koji dolaze ususret.

Za razliku od BMW-a koji je tehnologiju premijerno ponudio potrošačima u i8, u Audiju kažu da će novim svjetlima prvo opremiti svoj trkaći bolid za 24 Sata Le Mansa - R18 e-tron quattro.

Što se samog automobila Sport Quattro Concept tiče, on je u svemu, osim po boji vanjskog premaza, identičan vozilu koje smo vidjeli prije samo nekoliko mjeseci u Frankfurtu

Audi još nije potvrdio hoće li i kada proizvesti ovaj automobil.