AGENCIJE I ZRINJEVAC TVRDE

Hrvatski turisti u Egiptu nisu u opasnosti

neredi egipat_

neredi egipat_

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon Tunisa, ulični neredi zahvatili su još jednu popularnu turističku destinaciju, Egipat, gdje je trenutno 60-ak hrvatskih turista i svi su na sigurnom, stotinama kilometara udaljeni od nereda

U Atlas Airtoursusu nam rekli da imaju dvije grupe, odnosno 60-ak putnika u Egiptu. Jedna je u Hurgadi, a druga u Sharm El Sheikhu. 'Čim smo saznali za nemire, kontaktirali smo s agentima. U tim mjestima trenutno nema nikakvih opasnosti te su stotinama i stotinama kilometara udaljena od nemira. U slučaju eskalacije povući ćemo putnike', rekao nam je agent, dodavši: 'Lokalni agenti javljaju nam da su u ovom trenutku čak i izleti u Kairo sigurni, jer su nemiri zasad lokalne prirode.'

Sljedeća grupa trebala bi poletjeti 12. veljače. 'Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati,  interes se nije smanjio, a mi zasad ne razmišljamo o otkazivanju termina. Ako dođe do otkazivanja, putnicima će se vratiti plaćen iznos u cjelini', rekao nam je agent Atlas Airtoursa.

U drugoj agenciji koja organizira putovanja u Egipat, Sunčani odmor, rekli su nam da preko njih nitko nije otputovao u Egipat te da trenutno ni ne nude takve aranžmane zbog zimske pauze koja će potrajati sve do travnja.

Preko Bravo agencije u Egipat su letom iz Ljubljane otputovala dva hrvatska državljanina s grupom od dvadesetak osoba. Turisti se nalaze na sigurnom te njihov program turističkih obilazaka nije bio mijenjan. Putnici koji su se u petak 21. siječnja zaputili na krstarenje Nilom vraćaju se prema planu, u nedjelju 30. siječnja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koje je provjerilo situaciju u našem veleposlanstvu u Kairu, dobivamo potvrdu o udaljenosti turističkih zona od nemira. 'Turističke agencije nisu kontaktirale s nama jer se turističke zone nalaze daleko od mjesta prosvjeda. Osim turista, u Egiptu stalno boravi oko 30-ak hrvatskih državljana te deset osoba koje rade za hrvatske firme.'

Na stranicama MVPEI-a stoji da se zbog nemira preporučuje praćenje razvoja sigurnosne situacije u zemlji i regiji, oprez na javnim mjestima gdje zalaze turisti te izbjegavanje mjesta većih okupljanja i prosvjeda. Dodano je da 'nema još potrebe, kao za Tunis, izlaziti s preporukom da se ne putuje u tu destinaciju' te da će pratiti situaciju i, ako bude potrebno, podignuti razinu opreza na viši dio.

U Jemenu, gdje je situacija puno opasnija, trenutno nema hrvatskih državljana. 'Prije je bio jedan student, no na vrijeme je otišao', rekli su nam iz MVPEI-a. U toj zemlji inače ima sporadičnih nemira te već dulje vrijeme na stranicama Ministarstva savjetuju hrvatskim državljanima izniman oprez, praćenje razvoja sigurnosne situacije u zemlji i regiji te izbjegavanje mjesta prosvjeda i većih okupljanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi