nacionalni park risnjak

Hrvatski biser proglašen je za skriveni dragulj Europe u kojem ćete uživati bez gužve

22.04.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Predivni Risnjak strani mediji prepoznali su kao mjesto koje osvaja ljepotom, i to bez pretjerane gužve čak i u srcu sezone

Ugledni britanski The Guardian izdvojio je pet najljepših nacionalnih parkova Europe u kojima možete uživati bez naguravanja sa stotinama turista, a na popisu se našao i Risnjak.

Hrvatski prirodni biser prepoznat je kao pravi skriveni dragulj za turiste, jer nije toliko razvikan da bi se ondje stvarale stalne, nesnosne gužve koje kvare doživljaj, a svojoj čarobnom ljepotom garantira nezaboravan doživljaj.

'Planinski, šumoviti nacionalni park Risnjak dobio je ime po jednom od svojih najrjeđih stanovnika, risu. Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika u sjevernom dijelu Dinarskog gorja i važno je stanište smeđih medvjeda, vukova i divokoza. Ptice uključuju tetrijeba i malu sovu; Zabilježeno je 89 vrsta leptira, a tu rastu i razne divlje orhideje', opisuje ga Guardian te preporučuje posjetiteljima:

'Posjetitelji mogu prošetati do izvora rijeke Kupe, jarko tirkiznog bazena pa preko Čudesne doline leptira (35 minuta); slijedite poučnu stazu Leska da biste saznali više o parku ili se popnite na 11 vrhova – Risnjak ima najviši vrh na 1528 metara, a slijedi ga Snježnik s 1506 metara.'

Ističu kako se panoramski pogledi pružaju preko cijele Istre i Jadrana pa sve do Julijskih Alpa u Sloveniji, a turiste upućuju na vođene ture promatranja divokoza, bicikliranje i ribolov. Napominju i kako u parku živi tek 60-ak ljudi te da je Risnjak lako dostupan i autobusnim prijevozom iz okolnih gradova.

Osim Risnjaka, The Guardian preporučuju posjet Peneda-Geresu u Portugalu, njemačkom Eifelu, francuskom Mercantouru te Aigüestortes u Španjolskoj.