SKRIVENI ŠEĆERI

Hrana koju više nikada ne biste smjeli jesti

09.12.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Iako se na prvi pogled čine kao zdravi i lagani zalogajčići i obroci, određene namirnice zapravo mogu biti jako loše za vašu liniju, ali i za zdravlje. Stoga, ako se želite hraniti zdravo i skinuti koji kilogram prije odlaska na plažu, zamijenite ih zdravijim opcijama

Aromatizirani jogurt
Tipična čašica jogurta s aromom vrlo često sadržava između 24 i 30 grama šećera, što je jednako preporučenoj dnevnoj količini unosa šećera za žene. Stoga, ako želite smanjiti unos šećera u organizam, radije posegnite za običnim jogurtom koji je zdravija varijanta. Ukoliko želite slatki okus jogurta, u onaj obični možete dodati med, cimet ili pak kriškice banane, piše Redbookmag.com

Keksići s dodatnom količinom vlakana
Iako količine vlakana navedene na pakiranjima mogu izgledati jednako, važno je znati da ne nestaju sva vlakna na jednak način. Vlakna koja se nalaze u prerađenoj hrani, kao što keksi i jogurti, zasigurno na vaš organizam ne djeluju jednako blagotvorno kao vlakna u neprerađenim i prirodnoj hrani, kao što su cjelovite žitarice i grah. Razlog tomu je taj što većina prerađene hrane nema 'ljepljivu' teksturu koja neprerađenoj hrani pomaže usporiti probavu i smanjiti kolesterol. Kako biste zadovoljili potrebu za slatkim, radije odaberite kekse napravljene od cjelovitih žitarica koji sadrže prirodne sastojke kao što su grožđice, sjemenke suncokreta, brusnice, sjeckani kokos i orahe.

Dijetalni čips
Brojne vrste tako zvanih 'light' čipseva sadrže sastojak olestra, čije nuspojave uključuju i proljev. Osim toga, čips ima malu količinu vlakana, pa čak i velika zdjela čipsa vas neće moći zasititi, stoga postoji velika šansa da ćete se kasnije prejesti i pojesti više no što vam je potrebno. Za hrskavu užinu radije odaberite kokice. Naime, jedna šalica kokica sadrži manje od 30 kalorija, jedan gram masti, vlakna koja će vas zasititi te korisne antioksidanse. Ukoliko želite dodati okus kokicama, stavite malo maslinovog ulja, soli i parmezana.

Instant zobene pahuljice
Mali paketići žitarica za doručak skuhaju se tako brzo jer su te žitarice već obrađene, što znači da imaju visok glikemijski indeks zbog kojega će ih i vaše tijelo brzo probaviti, pa ćete nakon njih vrlo brzo ogladnjeti te osjećati potrebu za većom količinom hrane. Za žitarice koje se dulje kuhaju treba više vremena za pripremu, no to znači i da su manje obrađene i imaju manji glikemijski indeks. Kako biste si uštedjeli vremena, vikendom skuhajte veću količinu zobenih pahuljica te ih rasporedite u plastične posude s poklopcem pa ćete ih  jednostavno moći samo zagrijati u uživati u zdravom obroku.


Gotovi umaci za roštilj i salate
Piletina začinjena gotovim umakom za roštilj možda će se činiti kao dobra ideja, no kupljeni umak može zapravo u svom sastavu imati skrivene šećere. Visoke razine šećera u umacima dodatno mogu povećati apetit, a 200 grama umaka može sadržavati čak 21 gram šećera, a niti 'light' varijante nemaju znatno manju količinu šećera. Umjesto gotovog umaka, radije napravite svoj domaći – pomiješajte jednu žličicu crnog papra, dvije žličice čilija u prahu, pola žličice soli, komadić ljute papričice te nasjeckani češnjak.

Energetske pločice bez šećera
Sorbitol, umjetni zaslađivač, nalazi se u mnogim proizvodima s natpisom 'bez šećera', a tijelo ga teško prerađuje te može uzrokovati napuhnutost i probavne tegobe. Osim toga, namirnice koja sadrže šećer, ali ne i kalorije, mogu navesti tijelo da očekuje dozu kalorija pa ćete kasnije osjećati još veću glad. Radije birajte energetske pločice koje sadrže manje količine šećera te samo pet sastojaka.