NADOBUDNI JAPANCI

Honda inspiraciju za CR-Z vukla iz Lotus Elisea

20.01.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Hondin hibridni nasljednik legendarnog CR-X-a, model CR-Z koji je debitirao na aktualnom autosalonu u Detroitu, podigao je mnogo prašine na automobilskim forumima zbog performansi motora, odnosno nedostatka istih

Naime, Hondin kompakt pokreće sklop 1,5-litrenog benzinskog četverocilindraša i elektromotora koji zajedno razvijaju svega 122 KS i 166 Nm okretnog momenta. Honda nije razotkrila podatke o masi automobila i krajnjoj brzini, tek da automobil do stotke sprinta za 9,7 sekundi te prevaljuje stotinu kilometara s ne pretjerano impresivnih 6,36 litara goriva u kombiniranom ciklusu.

Ipak, Japanci nisu spremni samo tako priznati debakl, već su izbacili novi promotivni video kojim naglasak stavljaju na 'zabavu upravljanja' novim CR-Z-om. Prema riječima Terukazu Torikai, glavnog inženjera zaduženog za šasiju Honda je CR-Z uspoređivala s nekoliko konkurentskih modela od kojih je Torikai najviše spominje BMW-ov Mini, Volkswagen Scirocco, pa čak i – Lotus Elise.

Da, dobro ste pročitali, Torikai tvrdi da su ih 'performanse Elisea inspirirale tijekom čitavog razvojnog procesa'. Ubrzo ćemo saznati drže li Hondine priče vodu. CR-Z bi se u prodaji trebao pojaviti sredinom godine.