VEĆ RUŠI REKORDE

Hoće li 'Zootropola' skinuti s trona 'Snježno kraljevstvo'?

08.03.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Tvorci megapopularnog 'Snježnog kraljevstva' postigli su gotovo nemoguće novim zabavnim, ali i poučnim sadržajem za najmlađe u kojem uživaju i starije generacije - animiranim filmom 'Zootropola'

Novi crtić, koji se tek počeo prikazivati u našim kinima, u Americi ruši rekorde gledanosti pa je tako protekli vikend zaradio vrtoglavih 73,7 milijuna dolara. Stoga svi predviđaju da će 55. po redu film iz Disneyjeve tvornice biti među najvećima svih vremena, a možda će klinci polako zaboraviti i na princezu Elsu, njezinu sestru Anu i snježne čarolije, barem do nastavka.

U 'Zootropoli' su životinje inteligentne i ponašaju se poput ljudi, a predatori žive u harmoniji sa svojim prirodnim plijenom. U idealnom svijetu 'Zootropole' svatko može postati bilo što i svi su isti. Glavni je lik optimistična policajka Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) koja stiže u veliki grad s još većim snovima, ali kada sazna da je jedina zečica u policijskoj postaji, optimizam joj polako splašnjava. Judy shvaća da je puno veći policajac nosorog i njegovi kolege tigrovi ne doživljavaju nimalo ozbiljno. U želji da se dokaže pred opakim tigrovima i nosorogom te riješi važan slučaj, sklapa partnerstvo s prevarantom, liscem Nickom Wildeom.

Poput svakog lukavog lisca, Nick Wilde nije puno bolji od njih, a kada se malena Judy počne hvatati u koštac s ostalim problemima, poput birokrata ljenjivaca koji je uopće ne doživljavaju, pred njom je velik zadatak da dokaže kako je jednako vrijedna. Veza između Judy i Nicka pokazuje kako njih dvoje uče razumjeti jedno drugo te kroz svoje prijateljstvo istovremeno mijenjaju jedno drugo, a slučaj koji rješavaju zajedničkim snagama daje odgovor na pitanje mogu li predatori i plijen živjeti zajedno u miru.

Dok je u 'Snježnom kraljevstvu' u centru priče bila sestrinska ljubav, novi crtić djecu želi naučiti drugim vrijednostima jer kroz priču mogu doznati što su to diskriminacija, predrasude, rasizam ili tolerancija. Za razliku od klasičnih bajki, u kojima svi na kraju žive sretno do kraja života, film daje do znanja da je život ipak malo kompliciraniji te da ništa što uključuje ljude ne može biti jednostavno.

Scenarij su prvotno napisali Bush Phil Johnston, ali na kraju su radili s još nekoliko poznatih imena, među kojima je i Jennifer Lee, zaslužna za scenarij 'Snježnog kraljevstva'. Disneyjeva ekipa čak 18 mjeseci provela je istražujući životinje kako bi na autentičan način prenijela njihove osobitosti, a u crtić su uključili 64 vrste. Također, da bi djelovale stvarnije, u krznu im možete primijetiti sitnice poput lišća ili travčica.

'Zootropola' se kod nas tek počela prikazivati pa je rano za prognoze i još ćemo vidjeti hoće li oduševiti naše klince te postati hit kakav je preko noći postala u Americi.