ŠOKANTNO

Grozne stvari koje ne znate o ribi koju jedete

22.01.2014 u 09:02

Bionic
Reading

Iako riba slovi za jedan od najzdravijih obroka prepun nutritivnih svojstava i blagotvornih masnih kiselina omega-3, činjenica jest da o ribi koju kupujemo znamo jako malo. No to čak ni nije naša greška; čak i ako znate ponešto o vrsti ribe koju kupujete, riba koja se nalazi u vašoj vrećici možda je čista prevara

Sudeći prema novog izvješću Oceanije, udruge za očuvanje oceana, prevaru s ribama već godinama proučavaju. Jedna od njihovih posljednjih studija pokazala je kako je 55 posto ribe u sushi restoranima u Kaliforniji pogrešno označeno, nazvano pogrešnim imenima te zamijenjeno jeftinijim varijantama. A na području cijeloga SAD-a pronašli su kako je čak trećina plodova mora krivo deklarirana. Zašto? Za početak, tu je pravi ekonomski poticaj za počinjenje prevare s ribom, piše prevention.com. A to nam baš i ne ulijeva nadu da i na našem području situaicja mogla biti bitno bolja.

Potrošači plaćaju visoke cijene za 'lažnu' ribu, pokazalo je novo istraživanje. Kada je riba koju mislite da kupujete u dućanu zamijenjena jeftinijom varijantom, prevareni ste za otprilike četiri dolara. U restoranima je ta šteta još i veća.

'Ne postoji kontrola nad opskrbom morskim plodovima, a smatramo da ljudi nemaju pojma koliko je stanje loše', poručuju iz Oceanije.

Divlja riba nije uvijek divlja. Uzgojeni losos ili tuna, a kod nas najčeće brancin i orada vrlo često se u restoranima i na tržnicama prodaje pod divlju ribu. Upravo je to vrlo zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da losos iz uzgoja ima tri puta više zasićenih masti od divljeg lososa. Za divljeg lososa isplati se izdvojiti više novca, no samo u slučaju da ćete doista i dobiti ono što plaćate. U drugom slučaju, koji je znatno češći, kupci izdvajaju i do pet dolara više po ribi koja je maskirana pod divljom ribom.

Svježa je riba mit.
Mislite da je ona skuplja, nazvana svježa riba, u ribarnicu stigla direktno s broda? Nema šanse. Riba može biti stara tjedan dana, mjesec dana, ili ako živite bliže obali i imali ste sreće izabrati dobru ribu, tada možda nekoliko dana. Riba može biti svježa jedino ako je sami upecate. No, osim toga nema gornje granice za život svježe ribe na policama dućana zahvaljujući novim tehnologijama smrzavanja/otapanja/ponovnog smrzavanja.

Ponekad je smrznuta riba zdravija.
S obzirom na to što se sve događa iza scene dobavljanja svježe ribe, postoje opravdani razlozi za kupnju zamrznute ribe.

No na kraju krajeva, niste bespomoćni, a evo nekoliko savjeta:

Postanite stručnjak za kupnju po tržnicama: uvijek znajte što je u trendu i što je lokalni proizvod. Pronađite dobavljača kojem vjerujete i pitajte za vrstu ribe, kako i gdje je ulovljena. Što više informacije dobijete, to bolje.

Odaberite ribu kojoj je 'moguće ući u trag'. Neki proizvođači na pakiranjima navode čitav niz informacija, iako to nije navedeno kao obvezno zakonom.

Pripazite na akcije. Ako vam se čini da ćete proći nevjerojatno jeftino, trebali biste posumnjati u vjerojatnu prevaru. Imajte na umu visinu tržišne cijene i kupujte u skladu s njom.