UREĐENJE STANA

Greške zbog kojih se dizajnerima diže kosa na glavi

22.01.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Dizajnerima interijera dovoljan je jedan brz pogled na prostoriju i odmah će uočiti pogreške pri uređenju, ali i vidjeti što bi napravili drugačije. Ipak, kada sami uređujemo životni prostor, on ima posebnu čar

Želite li urediti svoj stan, a ipak vas zanimaju osnovna pravila kako bi vam bilo lakše, evo što će svaki dizajner prvo primijetiti kao pogrešku.

Natrpanost detaljima

Sigurno nije dobro ako vam zidovi zjape prazni, ali previše polica, slika, umjetnina i sitnica koje bude lijepe uspomene ne bi trebale biti izložene jedna za drugom jer se stvara kaos. Ukratko, od drveta ne vidite šumu, a ni dragi gosti koji ne znaju kamo bi prije pogledali. Rasporedite ukrase i detalje te dozvolite promatraču da odmori oči.

Previše raznih tekstura

Toplinu doma sigurno ćete dobiti bojama i teksturama, ali kao i kod postavljanja detalja treba biti oprezan s brojem kombinacija. Različite teksture, printevi i uzorci u kombinaciji s materijalima na namještaju i ukrasima lako će stvoriti kaotičnu prostoriju pa budite na oprezu.

Malo riskirajte

Sviđa vam se antracit siva boja? Obojite jedan zid u nju jer nemate što izgubiti. Ako vam se nešto jako sviđa, probajte to unijeti u prostor jer ćete tako biti zadovoljniji, a najgore što se može dogoditi je da ćete zid ponovno obojiti prije nego što ste mislili.

Zavjese

Većinom ih volimo staviti u svaku prostoriju jer su dekorativne i funkcionalne, ali ako su zavjese krivo postavljene, jako će naružiti prostor. Najispravniji je način taj da karniše postavite najbliže stropu, a kada su do poda, prostorija će djelovati većom.

Dosadan dizajn

Uz šarolikost i ponudu danas nije tako teško stvoriti dizajn koji je spoj više različitih stilova, a na taj ćete način izbjeći kataloški izgled prostora koji je zapravo dosadan i ničim ne odaje osobnost ukućana.

Uložite malo više truda

Bez obzira na sanjarenje i razgledavanje prelijepih komada namještaja na internetu, često dobijemo poriv kupiti sve na jednom mjestu jer ne želimo gubiti vrijeme na obilaske trgovina. No dizajneri smatraju da je to jedna od gorih stvari koje možete učiniti, upravo zbog spomenutog kataloškog dojma. Ne postoji brzo opremanje strana. Dobri se komadi traže i kupuju mjesecima ili još bolje – na njih sasvim slučajno naletimo i ostave nas bez daha.

I tepih je važan

Osnovna pravila koja se često krše u onom lošem smislu jest kada tepih ne odgovara prostoru. Želite li tepih u blagovaonici, mora biti dovoljno velik da stolice također budu na njemu. Što se pak dnevnog boravka tiče, najbolje je da prekriva područje između sjedećih garnitura u nekom obliku, a neki će vam dizajneri reći da djelomično treba biti i ispod garnitura.