STRUČNJACI TVRDE

GM ne može izbjeći bankrot

12.05.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Kako bi izbjegao sudbinu Chryslera, koji se odnedavno nalazi u zaštićenom bankrotu, najveći američki proizvođač automobila morao bi korjenito promijeniti ugovore s sindikatima, drastično srezati broj zaposlenika i zatvoriti popriličan broj tvornica i zastupništva te uvjeriti vjerovnike da uzmu 10 centi za jedan dolar čak 27 milijardi dolara neosiguranih potraživanja. Zvuči kao nemoguća misija

Premda se GM u javnosti predstavlja kao da svom silom želi izbjeći bankrot, većina eksperata tvrdi da proizvođač iz Detroita ustrojava vjerovnike spremajući se za zaštićeni stečaj poglavlja 11.

Citirajući profesora Stephena J. Lubbena s pravnog sveučilišta Seton Hall, specijalista za stečajeve, The Associated Press prenosi: 'Jednostavno ne vidim kako je, obzirom na sve detalje, izbjegavanje stečaja moguće.'

Obamina administracija i grupa zadužena za automobilsku industriju (Auto Task Force) vjeruju da bi kirurški bankrot mogao trajati samo dva mjeseca, no takva očekivanja mnogi stečajni upravitelji smatraju u najmanju ruku – optimističnima.

Hoće li Chrysler uspjeti izbjeći bankrot, ostaje nam vidjeti. Činjenica jest da bi ga bez poglavlja 11 restrukturiranje u smislu zatvaranja brojnih distributerskih kuća, otpuštanja radnika i dorađivanja ugovora sa sindikatima koštalo previše da bi u ovim kriznim vremenima, s prepolovljenom prodajom automobila, bilo izvedivo.

GM i Obamina administracija stoga trebaju ubrzano uvjeriti sve zainteresirane strane da je najisplativiji oblik pretvorbe onaj gdje će državi pripasti udio od 50 posto GM-a, sindikatima 39 posto, a 10 posto vjerovnicima i jedan posto dioničarima.