TIJELO I UM

Evo zašto je bicikl odličan za vaše zdravlje

01.08.2016 u 11:59

Bionic
Reading

Tour de France na pola je puta do kraja, pa nam je palo na pamet spomenuti zašto je vožnja bicikla dobra za vaše zdravlje

Odlična je za koncentraciju

Istraživanje provedeno na uzorku od 20000 djece u Danskoj ukazuje kako vožnja bicikla ili hodanje do škole pojačava koncentraciju na oko četiri sata. To ne čudi, posebno s obzirom na to da je do sad već prilično dobro utvrđeno kako redovita tjelovježba ima pozitivan učinak na memoriju i koncentraciju.

Štoviše, samo 30 minuta vožnje bicikla dnevno može pojačati memoriju i olakšati svakodnevne mentalne zadatke poput planiranja i brzine shvaćanja.

Pojačava imunološki sustav

Nizozemski zaposlenici napravili su svoje malo istraživanje i tvrde kako oni među njima koji na posao idu biciklom godišnje uzimaju manje bolovanja od ostalih kolega. Dodaju kako podaci pokazuju da su oni koji prometuju biciklom manje bolesni što su im trase do posla duže. Do sličnih je podataka došlo i jedno istraživanje napravljeno u Cambridgeu.


Daje višak energije

Osobe koje neobavezno voze bicikl manje se umaraju. Znanstvenici sa Sveučilišta u Georgiji otkrili su da 20 minuta lagane vožnje bicikla tri puta tjedno smanjuje umor za 65 posto te pojačava budnost za oko 20 posto.

Poboljšava spavanje

Prema istraživanju napravljenom na Sveučilištu Stanford, osobe koje imaju problema sa snom duže su spavale nakon što su u svoju rutinu dodale vožnju bicikla. Osobe koje su sudjelovale u istraživanju spavale su u prosjeku sat vremena duže, a i pale su u san dvostruko brže. Bilo im je dovoljno svako poslijepodne ili ranu večer voziti bicikl samo 30 minuta.

Smiruje

Nema nikakve sumnje kako je vožnja bicikla sama po sebi prilično smirujuća aktivnost, no sad i znanstvenici to pokušavaju dokazati. Harvardski psihijatar John Ratey tvrdi kako se tijekom vožnje bicikla u mozgu dodatno ispuštaju kemijski spojevi koji smiruju. To područje zahtijeva dodatno istraživanje, no rezultati se čine obećavajućima.