NAPOKON DOKAZANO

Evo što nam ljubav čini

12.11.2013 u 08:08

Bionic
Reading

Osjećaj da smo voljeni doista nas iznutra može ugrijati, pokazuju rezultati studije koja je utvrdila da osjećaj društvene i fizičke topline dovodi do povećane aktivnosti u istom dijelu mozga

Dokazi i izjave o ljubavi rezultiraju time da nam je fizički toplije, tvrde znanstvenici. Također otkrivaju da držanje toplog predmeta može potaknuti našu bliskost s drugima. Koristeći metodu skeniranja mozga magnetskom rezonancom utvrdili su da osjećaj društvene i fizičke topline dovodi do povećane aktivnosti u istom dijelu mozga.


Iako su emocionalne veze temelj ljudske sreće, malo je poznato kako naš mozak oblikuje društvene veze.

Rezultati studije objavljene u časopisu Psychological Science upućuju na to da bliskost s drugim osobama stvara osjećaj zadovoljstva jer aktivira iste fizičke reakcije koji su uključene u održavanje topline tijela.

'Ovo ukazuje na to da potencijalni mehanizam kojim osjećamo socijalnu toplinu, subjektivno iskustvo osjećaja da smo voljeni i povezani s drugim ljudima, postaje ugodno iskustvo i daje novo značenje frazi da nam nešto ili netko grije srce', objašnjava tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Autori Tristen Inagaki i dr. Naomi Eisenberger kažu da su procesi uključeni u održavanje tjelesne temperature vjerojatno kooptirani u održavanje društvene topline tijekom evolucije te tvrde da njihovi rezultati pokazuju da se fizička toplina može koristiti da bi se ublažili određeni socijalni problemi.