FINANCIJE I DJECA

Evo kako svog školarca naučiti cijeniti novac

08.09.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Stručnjaci se slažu da je vrlo bitno da dijete usvoji pravilne navike raspolaganja džeparcem kako bi kasnije razvilo zdrav odnos prema novcu

Vrijednost novca
Psiholozi ističu da je bitno od malih nogu shvatiti da novac ima svoju vrijednost pa mnogi ističu da je odlično djecu poticati da sami nešto zarade kako bi naučili cijeniti zarađeni novac.
Istraživanja su pokazala da kad se dogovorite s djetetom da će dobivati nešto novca ako ispuni svoje zadatke i kućanske obveze, kasnije će više cijeniti novac nego da ste mu samo davali džeparac.
Radi se o sitnim poslovima u kućanstvu, a za starije školarce manje zahtjevnim pomoćnim poslovima, baby sittingu, ljetnim honorarnim poslovima, instrukcijama.

Štednja je najbolja škola
Bitno je dijete naučiti da novcem treba raspolagati odgovorno i racionalno. Ako vidite da je vaš školarac discipliniran i da ne troši nekontrolirano džeparac koji mu dajete prema dogovoru, nagradite ga i ubacite nešto novca u kasicu prasicu. Ako si nešto želi kupiti, potaknite ga da svakog mjeseca odvoji dio novca i nastoji ga ne trošiti. Tako će naučiti postaviti i ispuniti ciljeve, a što će ga motivirati da nastavi štedjeti. Možete osmisliti i tablicu štednje gdje će dijete samo voditi evidenciju koliko je uštedjelo. Možete pomoći djeci pri izradi plana štednje, odnosno kako mogu smanjiti troškove kako bi si kupili nešto što već dugo žele. Tako će postati svjesniji koliko je bitno biti discipliniran u odnosu prema novcu.

Džeparac
Bitno je da dijete zna kako postoji određena količina novca koja mu je na raspolaganju svaki tjedan ili mjesec (ovisno o obiteljskom dogovoru) i da mora svoje rashode, odnosno troškove tome prilagoditi.

Razgovarajte s djecom o novcu
Sa svojim školarcem povremeno razgovarajte o troškovima u kućanstvu, štednji, računima, kako se može uštedjeti kad kupujete na sniženjima... Djeca će tako steći bolji uvod u trošenje novca i shvatiti kako novac ne raste na drveću.

Budite pozitivan primjer
Stav roditelja vrlo je važan kod formiranja odnosa prema novcu kod djece što u neku ruku određuje i njihovu financijsku budućnost, pokazala su neka istraživanja. Naravno, teško je očekivati od djece da budu racionalna i štedljiva ako roditelji nisu takvi! Nemojte biti rasipni i promijenite svoje navike kako biste bili pozitivan primjer svojim klincima. Puno puta nismo ni svjesni da naizgled sitni troškovi poput svakodnevne kupnje užine poput grickalica, slatkiša, nezdravih sendviča, krafni, slatkih peciva, mini pizza i sl. stvari koje nas mame se mogu na kraju mjeseca pretvoriti u velik izdatak. Osim što su pogubni po novčanik, nisu dobri ni za zdravlje (a i liniju) zato djeci ponudite zdravije varijante obroka koji će ponijeti u školu. Potičite djecu da razmišljaju o pametnoj kupnji: npr. ako si nešto mogu priuštiti i kupiti, prvo neka dobro razmisle hoće li im to dugoročno biti korisno kako ne bi bacali novac. I ne zaboravite da se odnos prema novcu gradi od malih nogu.