donosimo nekoliko savjeta

Evo kako sigurnije biciklirati u 9 jednostavnih koraka

14.10.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Iako su bicikli izdržljiva vozila, i njima je potrebna briga. Prije odlaska na avanturu, povremeno provjerite u kakvom je stanju vaše vozilo. Donosimo savjete kako to napraviti

Prijeđite prstom preko lanca; ako ne ostaje trag svakako ga nauljite sredstvom koje možete kupiti u bilo kojoj biciklističkoj trgovini.

2. Provjerite stanje guma. Ukoliko se na vanjskim gumama vide veća oštećenja, ne krećite s njima na put jer vam prijeti opasnost od bušenja unutarnjih zračnica.

3. Spakirajte rezervne zračnice, alate za krpanje i zamjenu gume te ručnu pumpu. Najgore je kada lijepu vožnju trajno pokvari probušena guma, problem koji se uz osnovne alate može jednostavno riješiti.

4. Primite kotač za obruč i prodrmajte ga lijevo-desno. Ako osjetite da se unutrašnjost kotača klima, imate problem s konusima i kotač treba servisirati. Također, zavrtite kotač i provjerite vrti li se zadovoljavajućom brzinom ili imate osjećaj da zapinje. Ako zapinje, a nije riječ o problemu s paknama, opet imate problem s konusima. Postupak ponovite i s drugim kotačem.

5. Ne krećite na put ni ako vam kočnice nisu ispravne. Pakne su dio kočnica koje se korištenjem troše i potrebno ih je povremeno mijenjati. Ako imate kočnice koje nisu na disk, provjerite je li se gumeni dio pakni istrošio. Kod disk kočnica ćete to teže vidjeti. Rukom energično zavrtite kotač i pogledajte zapinju li pakne za obruč na pojedinim dijelovima. Ako je to slučaj, a nemate problem s konusima iz prijašnje točke, potrebno je centrirati žbice, a ako zapinju cijelom putanjom potrebno je namjestiti pakne ili centrirati čeljusti kočnice.

6. Primite rukama obje pedale i prodrmajte ih. Slično kao i s kotačem, ako osjetite da se unutrašnji dio pogona klima, potreban je servis pogona.

7. Eventualne probleme s brzinama najlakše se otkrije u vožnji. Može biti riječ o tome da vaš bicikl ne prebacuje u neke brzine, da lanac propada po zupčaniku ili da lanac pada sa zupčanika.

8. Ne zaboravite provjeriti ispravnost svjetala!

9. Za slučaj da se problemi s biciklom ipak pojave dok ste na vožnji, svakako ponesite neko sredstvo za mobilnu komunikaciju. Na pamet vam odmah pada vaš pametni telefon, ali za bicikliste je još prikladnije rješenje pametni sat Huawei Watch GT 2 Pro.

Tehnologija u službi biciklista

Huawei Watch GT 2 Pro je idealan suputnik za velike ali i male, biciklističke avanture i treninge. Pruža sveobuhvatne podatke kao što su broj otkucaja srca, prosječna brzina, maksimalni nagib, staza i udaljenost. Osim toga, također možete primati glasovna upozorenja ako bilo koji podatak premaši uobičajenu razinu.

Značajka Route Back bilježi vašu rutu putovanja i koristi GPS za preciznije označavanje položaja. Kad je GPS signal preslab, šalje upozorenja. U tim okolnostima i dalje možete koristiti snimljenu rutu putovanja za provjeru u stvarnom vremenu i pronaći put natrag. Do 2 tjedna trajanja baterije pruža dodatnu dozu sigurnosti i kontinuirano napajanje za vaše aktivnosti.

Za bicikliste je neophodno provjeriti i vremensku prognozu, a i ona će vam uz Huawei Watch GT 2 Pro biti ne na dohvat ruke, već na samoj ruci. Promjena tlaka zraka uvijek dolazi s jakim vremenskim neprilikama. U sat ugrađeni barometar otkriva promjenu tlaka zraka u stvarnom vremenu kako bi vam pružio podsjetnike i kako biste uvijek mogli biti spremni za svoja putovanja i avanture na otvorenom.