PUT DO GLATKE KOŽE

Evo kako se možete riješiti dosadnih mitesera

24.02.2015 u 08:32

Bionic
Reading

Izluđuju vas uporne crne točkice na licu? Donosimo nekoliko korisnih savjeta u borbi protiv mitesera

Miteseri koji se obično pojavljuju na tzv. T-zoni, odnosno području čela, nosa i brade, nastaju kad se mrtve stanice, masnoća kože i bakterije nakupe u folikulu dlake, a crna kapica rezultat je oksidacije. Miteseri su slični aknama, a pojavljuju se na područjima gdje koža luči puno sebuma. To nije prašina ili nečistoća kako se ponekad pogrešno misli, već začepljene pore. Ako i vas muči ovaj problem, onda vam je zasigurno dobro poznat taj osjećaj kad ih se barem na neko vrijeme uspješno riješite.

Mitesera se nije lako riješiti, pa kozmetičari preporučuju upornost i svakodnevnu njegu odgovarajućim kremama. Ako ne primijetite poboljšanje, svakako posjetite dermatologa koji će vam propisati terapiju. Bitno je biti uporan i redovito njegovati lice. To je dugotrajan proces koji zahtijeva prave proizvode, redovitu njegu kože, a često i pomoć profesionalaca.

Treba naglasiti da protiv mitesera ne pomažu sredstva koja su inače učinkovita protiv običnih akni. Dermatolozi zato savjetuju korištenje preparata na bazi salicine kiseline koncentracije između 0,5 do dva posto dva puta dnevno što se pokazalo odličnim sredstvom protiv mitesera. No nemojte pretjerivati! Ako osjetite peckanje ili crvenilo, odmorite kožu na neko vrijeme.

U borbi protiv mitesera pomažu i specijalne četke za čišćenje lica namijenjene koži sklonoj miteserima. Takve četke pokazale su se odličnim rješenjem jer uklanjaju stare mitesere i sprečavaju nastanak novih. U borbi s miteserima od pomoći su svakako i električne četke za čišćenje kože lica koje temeljito čiste kožu, a redovitom upotrebom pomažu i u borbi s miteserima i aknama jer smanjuju mogućnost upala.

Kako bi se koža pročistila, bitno je svakodnevno čistiti lice (osobito navečer prije odlaska na spavanje) i raditi pilinge kože kako bi se uklonile mrtve stanice.

Korištenje flastera za čišćenje pora lica i uklanjanje mitesera dobro je kao privremeno rješenje, no pomoću njih nećete spriječiti izbijanje novih mitesera. Nemojte ih upotrebljavati više od jednom tjedno. Ako se situacija s aknama i miteserima ne smiruje, izbjegavajte pothvate 'uradi sam/a' i posjetite dermatologa.