MOŽE SE

Evo kako produljiti vijek omiljenom kupaćem kostimu

12.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Konačno ste pronašli idealan kupaći kostim i želite da vam potraje što dulje? Osim što osjetljivu tkaninu kupaćeg kostima uništavaju vrućina, sunce, sredstva za sunčanje, morska voda kao i ona klorirana iz bazena, dodatnu štetu nanosimo i nepravilnim održavanjem. Stoga je važno držati se sljedećih pravila kako biste u omiljenom kupaćem kostimu mogli zasjati i sljedećeg ljeta

Perite ga ručno
Iako to iziskuje malo vremena i truda, na kraju će vam se isplatiti jer će se kupaći kostim tim načinom pranja najmanje oštetiti. Prvo je potrebno dobro isprati kupaći kostim u čistoj mlakoj vodi kako biste isprali tragove soli ili klora. Zatim ga operite u blagom sredstvu, najbolje šamponu za kosu ili tekućem sapunu i nježno ga perite te na kraju dobro isperite. Nemojte ga cijediti rukama kako ne bi elastin u tkanini popucao već ga cijedite zamotanog u ručnik.

Što s pranjem u perilici?
Ako ga već morate prati u perilici nemojte ga samo ubaciti u natrpanu perilicu jer će se zapetljati oko druge odjeće i trakice će se razvući. Stavite ga u vrećicu za pranje veša i operite ga na ciklusu namijenjenom osjetljivoj odjeći, na najviše 30 stupnjeva.

Ne sušite ga na direktnom suncu
Kupaći kostim nije preporučljivo sušiti na direktnom suncu, ni obješenog na žicu. Ako je ikako moguće, sušite ga na ravnoj površini u sjeni. Ostavite li ga da se peče na direktnom suncu, izblijedjet će mu boja prije nego što vam završi godišnji odmor. I bez obzira na to koliko vam se žurilo, nikad ga ne sušite u sušilici.

Kako se riješiti mrlja
Ako je mrlja na kostimu mokra lagano, uklonite je tapkajući čistom tkaninom ili komadićem vate, a zatim ga operite ručno kad dođete kući. Suhu mrlju nemojte grebati jer ćete tako oštetiti boju što pak nećete moći više popraviti.

Kako se riješiti sitnog pijeska iz badića
Pješčane plaže su krasne, no što sa svim onim sitnim zrncima pijeska koje uđu u tkaninu i kojih se ne možete riješiti? Za početak, namočite kostim u mlaku vodu i ostavite ga tako nekoliko sati te ga zatim operite ručno. Ako to ne pomaže, pričekate da se kostim potpuno osuši te uz pomoć sušila za kosu otpušite sitna zrnca pijeska. No svakako vodite računa o tome da sušilo pritom bude podešeno na mlaz hladnog zraka.