KORISNI SAVJETI

Evo kako odabrati odgovarajuću veličinu tepiha

24.05.2018 u 06:34

Bionic
Reading

Tepih kao dekorativni element često pruža savršen završni dodir u uređenju interijera. Hodanje po prostoriji čini toplijim, daruje osjećaj udobnosti, a primjerci upečatljivih boja predstavljaju elegantan način unošenja boja u monoton životni prostor, no postavlja se pitanje kakvu veličinu tepiha odabrati, a da djeluje što prirodnije?

Odabir odgovarajuće veličine tepiha često predstavlja izazov, stoga mnogi završe s premalim ili prevelikim modelom. Bilo da je riječ o prostoru siromašnom kvadratima, bilo onom u kojem ih ne manjka, eksperti u uređenju interijera otkrivaju nekoliko korisnih trikova koji otkrivaju kakva će veličina tepiha najbolje odgovarati vašem prostoru.

  • +6
Tepisi u interijerima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Veći tepih posjeduje moć povezivanja prostora za sjedenje, ali samo ako su sve sjedalice pozicionirane na njemu. Koristite takozvani 'test namještaja' kako biste utvrdili hoće li odabrani sag funkcionirati u vašoj sobi. Sve noge sjedećeg namještaja u pravilu bi trebale udobno stati na njega. Ako je navedeno nemoguće postići, odabrani tepih je definitivno premalen.

Ako posjedujete tepih koji želite i dalje koristiti, a ne odgovara veličini namještaja, na njega postavite samo prednje noge sjedećeg namještaja. Ova metoda odlično funkcionira ako imate sjedeći namještaj prislonjen uz zid, poput kauča ili kutne garniture. Kao još jednu opciju stručnjaci za uređenje interijera predlažu da postavite tepih na način da je sav namještaj udaljen od njega, a da na njega postavite stolić za kavu. Ovaj način pozicioniranja tepiha u prostoru stvara željeni efekt kadriranja.

S druge strane, ne želite da tepih svojom veličinom djeluje nadmoćno u odnosu na namještaj. Onaj koji je prevelik i osim namještaja dodiruje zid, prema riječima dizajnera interijera, velika je greška. Između tepiha i zida trebao bi postojati razmak od 20 do 30 centimetara.

Za najbolji mogući raspored provjerite koliko se sjedeći i drugi namještaj uklapa s odabirom tepiha, zatim osigurajte to da između tepiha i zida postoji razmak od 20 do 30 centimetara. Prije kupnje od iznimne je važnosti mjerenje prostorije i promišljanje o samom rasporedu namještaja, ako je moguće. To će vam pomoći da procijenite je li vam tepih uistinu potreban u pojedinoj prostoriji.

Blagovaonica

U blagovaonici je neophodno to da se sve stolice nalaze na tepihu tako da ne prelaze rub kada ih pomičete kako biste sjeli. Oblik tepiha birajte na temelju izgleda blagovaonskog stola. Okrugli će najbolje pristajati smješten ispod okruglog stola, a za postizanje kohezivnog izgleda kombinirajte okrugli i kvadratni tepih koji stvaraju kontrast.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi tepihom nije potrebno obuhvatiti sav namještaj. Budući da je krevet glavni namještaj u spavaćoj sobi, koristite tepih kako biste ga uokvirili. Dva uobičajena rasporeda su sve noge kreveta i stolića postavljene na tepih ili tako da pokriva dvije trećine dna kreveta, što isključuje okvir, jastuke i sav pomoćni namještaj. Za obje mogućnosti trebala bi postojati jednaka veličina tepiha na obje strane kreveta.

  • +8
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia