uzdbuljiva suradnja

Evo kako izgleda kolekcija H&M-a nastala u suradnji s modnom kućom Mugler

24.03.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Ovog proljeća švedski high street div priredio je novu modnu poslasticu - kolekciju nastalu u suradnji s modnom kućom Mugler, a nakon tjedana spekulacija ljubitelja mode na društvenim mrežama, napokon je otkriveno kakvi nas komadi očekuju

Beyoncé, Dua Lipa, Doja Cat, Cardi B. Neke od najvećih pop zvijezda ovog desetljeća nosile su Muglerove vijugave kostime proizašle iz uma Caseyja Cadwalladera. Sada, zahvaljujući H&M-u, možete i vi. Vijest da će se kultna francuska kuća upisati na bogati popis dizajnerskih suradnji švedskog high street diva pojavila se prije mjesec dana. Sasvim očekivano, potaknula je legiju obožavatelja brenda da nagađaju o tome što će proizaći iz ove uzbudljive suradnja, a sada je čekanju došao kraj.

Nakon najave suradnje, H&M i modna kuća Mugler objavili su glazbeni video koji odgovara na sva goruća pitanja modne javnosti na društvenim mrežama.

Mugler H&M Music Video Izvor: Društvene mreže / Autor: Mugler

Spomenuti video režirao je Torso - dvojac koji stoji iza tri internetski hvaljena modna videa brenda iz vremena pandemije u kojima se pojavljuju Hunter Schafer, Chloë Sevigny i Megan Thee Stallion. Tu je i glumačka postava, koja uključuje sve od Shygirl, Arca, Amaare i Eartheater, do Sore Choi, Imaan Hammam i Mariacarle Boscono. Kao dodatni bonus, iznimno elegantan video sadrži ponovno snimku Stardustove pjesme ‘Music Sounds Better With You’ iz 1998. godine.

Kolekcija, čije se lansiranje očekuje u svibnju nakon svečanog predstavljanja u New Yorku u travnju, podijeljena je u različite segmente. Prvo je krojenje. ‘To je kultna kategorija za Mugler, pa je morala biti istaknuta u ovoj kolekciji’, za modnu bibliju Vogue izjavio je Cadwaller, a ona uključuje novu verziju male crne haljine, elegantne i kristalizirane komade. Onda je tu berlinska, klupska, kožna modna sekcija u znaku ‘golih’ traperica sa umetcima od likre koji su postale Cadwalladerov bestseler u Mugleru.

Njegova zavodljiva catsuit odijela, koja smo dosad vidjeli na brojnim damama iz svijeta showbussinesa, također čine kolekcije iako ih Cadwallader isprva nije želio uvrstiti u ovu suradničku kolekciju.

Nakon što su high street brendovi godinama ‘tumačili’ Cadwalladerov rad po nižim cijenama, suradnja s H&M-om za dizajnera se pokazala prilikomda izravno razgovara s tim kupcima. ‘Imamo puno mladih dizajnera koji rade u H&M-u i uvijek ih je zanimljivo pitati koje brendove vide kao najpopularnije, a gotovo svi su spomenuli Mugler’, rekla je Ann-Sofie Johansson, kreativna savjetnica u H&M-u. Brend je započeo razgovore o mogućem partnerstvu s gospodinom Muglerom, zajedno s Cadwalladerom, prije nego što je dizajner preminuo 2022. godine. ‘Bilo je uzbudljivo raditi s kućom Mugler, njezinim osnivačem, ali i novom kreativnom snagom brenda koja ga je ponovno učinila modernim i relevantnim’, dodala je.

Videozapis kolekcije, koji se ovdje premijerno prikazuje, visokooktanska je Y2K modna fantazija. Muze Manfreda Thierryja Muglera, poput jerry Hall i Connie Fleming nose arhivske lookove ponovno reizdane za suradnju H&M-om. Haljina na Jerry Hall posebno je odabrana zbog kulturnog traga koji je ostavila u posljednjih nekoliko godina. ‘To je haljina Alexa Demie u ‘Euforiji’, to je haljina Dua Lipe’, izjavio je Muglerov kreativni direktor.  

Na kraju, suradnja sa švedskim high street divom još jedan je korak u Cadwalladerovoj viziji brenda Mugler. ‘Moja ideja o Mugleru uvijek je bila demokratska i ovo je bio način da pojasnim da se uvijek radilo o uključivanju svih. Također sam veliki obožavatelj stratifikacije, pravljenja nečega što je 10.000 dolara i nečega čija vrijednost iznosi 50 dolara. Kada pokušavate probuditi Trnoružicu, važno je pucati iz pištolja u zrak. To je ono što sam pokušavao učiniti. Neke su stvari specijalizirane, neke su hrabre, a možda ponekad i previše hrabre, ali to je način na koji se DNK brenda ponovno puni’, ističe Cadwallader.