SVE ZA LJEPOTU

Evo kako ćete moći pokazati noge bez oklijevanja

12.06.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Dosta vam je britvica, voska za depilaciju, šećerne paste i bolnog čupanja mrskih dlaka koje se vraćaju svaka tri do četiri tjedna i podsjećaju da je opet vrijeme za neugodan kozmetički tretman

Rješenje za sve kojima je dosta čupanja, brijanja i posvjetljivanja dlaka jest trajno uklanjanje, sve traženija neinvazivna metoda za taj estetski problem. O uklanjaju dlačica, i to trajnom, većina žena razmišlja posebno uoči ljeta, kada treba pokazati besprijekorne noge. Neželjene dlačice, bilo da se nalaze iznad usana, bilo na nogama, bilo bikiniju, spadaju u sam vrh iritantnih estetskih nedostataka.

Ima li boljeg načina za to da zauvijek izbacite britvice i depilaciju od trajnog uklanjanja dlaka? Posebno danas, kada je na tržištu mnogo tretmana koji vas ciljano, efikasno i relativno brzo rješavaju tog problema. Poznata i popularna metoda uklanjanja dlačica je laserska epilacija, a na tržištu se nalazi mnogo lasera.

Naprimjer,laser Cutera Cool Glide postiže odlične rezultate za samo tri-četiri tretmana. Naime laserska zraka djeluje na dlaku u aktivnoj fazi rasta, a kako sve dlake nisu u aktivnoj fazi u isto vrijeme, potrebno je nekoliko tretmana da bi učinak bio što bolji. Nakon tretmana može se pojaviti lagano crvenilo, no u svakom slučaju tjedan dana poslije tretmana vidjet će se značajno smanjenje dlaka.

Osim lasera, možete se odlučiti za IPL epilatorkoji koristi svjetlosnu energiju za trajno uklanjanje dlačica. Djeluje tako da intenzivna pulsirajuća svjetlost slabi korijen dlačice i onemogućuje joj rast. Naime svjetlost se najviše upija u pigmentima dlačica, melaninu, odgovornima za apsorpciju svjetla koje pak proizvodi toplinu i onemogućava rast. Djelotvornost tretmana bolja je kada je u koži prisutno više melanina.

Razlika između laserskih i IPL epilatora? Tretman intenzivnompulsirajućom svjetlošću (IPL) zahtijeva kontinuirane dolaske kako bise spriječilo ponovno izrastanje dlačica. Rezultati konvencionalne IPLmetode su ograničeni jer djeluju samo na melanin u dlačicizagrijavajući je, tj. termalno uništavajući folikulu dlačice. Laserska pak epilacija uništava korijen dlake, što rezultira trajnim smanjenjemdlačica, a potrebno je i manje tretmana.

Dobro je znati da trajnu depilaciju možete napraviti i u udobnosti svog doma. Naime na tržištu je mnogo epilatora čija se cijena kreće oko 3000 kuna. Jedan od njih je Philips Lumea, a koristi intenzivno pulsirajuće svjetlo (IPL). U suradnji s najboljim dermatolozima Philips je preoblikovao tu tehnologiju tako da bude pouzdana i također učinkovita za kućnu upotrebu. Na aparatu Philips Lumea možete podesiti intenzitet svjetlosne energije, što omogućava nježnu, no ipak učinkovitu upotrebu na različitim tipovima kože: bijeloj, bež, svijetlosmeđoj, smeđoj i tamnosmeđoj. Također se prilagođava različitoj boji dlačica: tamnoplavoj, smeđoj i crnoj, a možete ga osvojiti i u našoj nagradnjači.


Osim tih metoda, možete se odlučiti za Elight, metodukoja koristi IPL energiju samo za grijanje ciljanog područja i stvaranje puta radiofrekvenciji koja se direktno prenosi na metu i uništava je snažnom termalnom reakcijom. Dakle ova metoda predstavlja sinergiju visokokontrolirane RF energije i optičke IPL energije, a sve u cilju što boljih rezultata.

Na tržištu je i stara metoda trajnog uklanjanja dlaka pomoću igle. Elektroepilacija je efikasna bez obzira na boju, čvrstinu dlake ili boju kože. Dobar je izbor i kada treba ukloniti manji broj dlaka na slabije dostupnim mjestima ili kada je potrebna preciznost. Tretman se izvodi tako da se sterilna iglica uvede u korijen dlake i puštanjem laganog električnog impulsa uništavaju se stanice iz kojih izrasta. Tretman treba izvoditi precizno i, ukoliko je izveden na pravi način, ne ostavlja ožiljke.

Što se tiče nuspojava, nakon bilo kojeg tretmana možete očekivati blago crvenilo kože, možda čak i male otekline oko tretiranog područja koje brzo nestaju, kao i određeni stupanj bolnosti. Kako biste mogli predvidjeti kako će vaša koža reagirati na određeni tretman, svakako je dobro popričati s osobom koja izvodi trajno uklanjanje dlačica. Svakako pitajte i kako njegovati kožu tik nakon tretmana te što trebate izbjegavati. U nekim slučajevima možda je poželjno izbjegavati izlaganje suncu da se koža ne bi dodatno iritirala. Neke kozmetičarke i dermatologinje će vam preporučiti nanošenje krema za zaštitu. No svakako ništa nemojte raditi na svoju ruku i pitajte sve što vas zanima.