ZADNJE RIJEČI

Elizabeth Taylor sahranjena s Burtonovim pismom

29.03.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Bili su holivudski zlatni par, dvaput se vjenčavali, no njihova romantična prepiska zauvijek će ostati tajnom jer Liz je sahranjena s njegovim zadnjim pismom na srcu

Taylorova, koja je preminula prošlog tjedna, primila je to pismo netom prije Burtonove neočekivane smrti u njegovoj 58. godini, 1984. godine.

Po informacijama iz New Yorka, holivudska diva brižno je čuvala famozno pismo na tajnom mjestu uz uzglavlje svog kreveta posljednjih 27 godina, a sada je poštovana njena želja da bude pokopana s njim u svom zadnjem počivalištu u Los Angelesu.

Elizabeth Taylor, koja je umrla od zatajenja srca u srijedu 23. ožujka, uvijek je odbijala otkriti što joj je napisao njen peti muž.

No mali dio ipak je dala na uvid svojim biografima, Samu Kashneru i Nancy Schoenberger.

'Izrazio mi je svoju želju: dom je tamo gdje je Elizabeth i htio se vratiti 'kući'', povjerila im je glumica.

Burton i Taylorova bili su u braku dvaput, od 1964. do 1974. te 1975, na godinu dana.

Zadnje pismo koje joj je napisao i poslao 2. kolovoza 1984. stiglo je na njenu adresu u Bel Aireu, Los Angeles, tri dana prije njegove smrti, a glumica ga je otvorila nakon povratka s njegove komemoracije: prepoznavši rukopis, briznula je u plač.

Burton je Taylorovoj napisao cijele svežnjeve ljubavnih pisama, a isječke iz njih 40 dala je objaviti u biografiji 'Strastvena ljubav: Elizabeth Taylor, Richard Burton i vjenčanje stoljeća'.

Pisma, napisana većinom kad više nisu bili zajedno, sadrže stalna priznanja ljubavi.

'Volim te, prekrasna ženo. Ako te itko ikada povrijedi, pošalji mi samo koje slovo, poput 'trebam te', 'hitno je' ili samo magičnu riječ 'Elizabeth' i stići ću ti brzinom svjetlosti', napisao joj je.

'Ti, naravno, moraš znati koliko te volim. Priznajem da ti to nisam najbolje pokazao, ali neporeciva je, grozomorna, do srži bolna činjenica da se nimalo nismo razumjeli. Ti si daleka kao planeta Venera, a ja sasvim bez sluha za glazbu tako dalekih sfera. Volim te i voljet ću te zauvijek. Vrati mi se što prije', dio je bolne ispovijedi Richarda Burtona.

Par je snimio čak 11 zajedničkih filmova, uključujući 'Kleopatru' iz 1963, kada su se upoznali, te 'Tko se boji Virginije Woolf', tri godine kasnije.

Kada su je pitali je li joj Burton bio najdraži muž, Taylorova se našalila. 'Recimo ovako: on je jedini za kojega sam se dvaput udavala!'

'Brižan i pun ljubavi, takav je bio Richard od prvog trena kad smo se susreli u Rimu, zaljubili se na prvi pogled i otada se ludo i beskrajno voljeli. Proveli smo zajedno mnogo vremena, ali nikad nam nije bilo dovoljno', ispričala je Liz.

'Kad smo se upoznali, na setu, prišao mi je potpuno blizu i rekao: 'Je li ti itko ikada kazao da si zgodna cura?', a ja sam pomislila: 'O, Bože, čime sam zaslužila da mi se zavodnik na glasu i velški intelektualac udvara tako neotesanim rječnikom?'', sa sjetom se mnogo godina poslije prisjetila po mnogima najveća diva zlatnog doba Hollywooda.