NOVO OTKRIĆE

Ekstraktom zelenoga čaja protiv leukemije

28.05.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Istraživanje pokazuje da ekstrakt zelenoga čaja blagotvorno djeluje na pacijente koji boluju od leukemije. Pacijenti su tijekom istraživanja pili velike količine zelenoga čaja od kojega su im se limfni čvorovi smanjili za čak 50 posto

Zeleni čaj mogao bi biti spasonosan za osobe koje boluju od leukemije, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. Naime, pacijenti koji su pili zeleni čaj u velikim količinama primijetili su da se osjećaju znatno bolje, a veličina limfnih čvorova smanjila im se za čak 50 posto. Istraživači se nadaju da će ljekoviti sastojak zelenoga čaja povećati šanse pacijentima za borbu protiv opake bolesti.

Pacijentima koji boluju od kronične limfocitne leukemije tijekom pokusa davano je osam različitih doza sintetski proizvedenog ekstrakta zelenog čaja poznatijeg pod nazivom Polyphenon E. Riječ je o supstanci koja sadržava snažan antioksidans. Broj limfocita, odnosno broj bijelih krvnih zrnaca, bio je smanjen kod trećine pacijenata koji su koristili Polyphenon E, a to pokazuje povlačenje bolesti.

'Doznali smo da pacijenti koji boluju od leukemije mogu dobro podnositi velike količine ekstrakta zelenog čaja, ali i da se kod mnogih bolest počela povlačiti do određenoga stupnja. Većina pacijenata koja je sudjelovala u istraživanju primijetila je znatno poboljšanje', napomenula je dr. Tait Shanafelt s klinike Mayo. Dodala je kako se nada da će zeleni čaj moći spriječiti rapidan napredak bolesti te da će u kombinaciji s drugim lijekovima pomoći pacijentima u borbi protiv leukemije.