'i tek tako...'

Efekt 'Seksa i grada' se budi: I dok se dizajneri nadaju povećanju prodaje, odjeća u ovoj seriji oduvijek je imala skrivenu poruku

13.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Efekt 'Seksa i grada' vraća se na velika vrata i ostavlja značajan trag u našim ormarima, a dizajneri trljaju ruke i nadaju se da će odjevni komadi koje je nosila Sarah Jessica Parker u nadolazećem nastavku potaknuti modnu prodaju. No odjeća u ovoj seriji oduvijek je predstavljala nešto puno više, šaljući značajnu poruku

Bila je to serija zbog koje je Manolo Blahnik postao statusni simbol i sinonim za najpoželjnije cipele nakon što su njegovi modeli igrali glavnu ulogu na nogama Sarah Jessice Parker u njenim ranim sezonama. Sada se pak modni brendovi i trgovci nadaju da će se 'efekt Seks i grad' dogoditi i u iščekivanom nastavku 'I tek tako…' (And Just Like That…). Nedavno je internetom kružila fotografija Sarah Jessice Parker sa snimanja na kojoj nosi hlače na tregere, a samo ta fotografija dovoljna je da iznjedri novi modni trend. Način na koji serija predstavlja modne komade - seksi, ženstveno, s daškom rocka - mogao bi se opet pokazati dobitnim.

A postoje i dokazi koji govore tome u prilog. U srpnju je Lyst izvijestio da je pretraga Fendijevih torbi Baguette, klasičnog modnog dodatka iz 'Seksa i grada', porasla za 45 posto nakon što je Parker viđena s njom u ruci. Štikle s platformom, koje predstavljaju sasvim novi dodatak njezinoj garderobi, imale su sličan skok, s porastom pretraživanja za 21 posto. Iako su stajlinzi viđeni na snimanju serije već bili izloženi kritikama, stručnjaci smatraju da će odjevnim kombinacijama, koje nazivaju 'afektiranim i uglađenim', na kraju ipak presuditi ogromna baza obožavatelja.

'i tek tako...'

[FOTO] Izvukli smo najbolje modne kombinacije iz novog poglavlja kultnog 'Seksa i grada'; pogledajte što sad nose slavne Njujorčanke

Pogledaj galeriju

Nakon što je Sarah Jessica Parker Parker prošetala platforme Lena Non-Stop Disco s potpisom Terryja de Havillanda krajem ovog ljeta model je rasprodan, zatim i poslije ponovnog puštanja u prodaju. A cijena im nije mala te iznosi 275 funti, oko 2400 kuna. Iz samog brenda priznaju da im je pojavljivanje u seriji itekako podiglo prodaju te ih smjestilo na radar obožavatelja mode i, što je još važnije, kupaca.

I drugi odjevni predmeti imali su slične priče - haljina britanskog brenda Emilia Wickstead, koju je nosila Kristin Davis, rasprodana je, kao i cipele Saint Laurent koje je nosila Sarah Jessica Parker. U srpnju je objavljena slika na kojoj ona nosi model Bobbie Jean (s cijenom od 235 funti) njujorške modne kuće Monrowe, što je dovelo do značajnog skoka u prodaji.

'Definitivno neće naškoditi brendu ni na koji način to da ikona stila nosi jedan od naših prepoznatljivih komada. Ne bih se ljutio da Carrie učini za Monrowe ono što je učinila za Manola Blahnika', kaže osnivač i dizajner Dani Evans.

  • +28
Premijera serije 'I tek tako...' Izvor: Profimedia / Autor: Marion Curtis/StarPix for HBOmax / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još prije nego li je serija stigla na male ekrane Instagram je odigrao svoju ulogu. Milijuni su pregledali fotografije Sarah Jessice Parker kao Carrie, Kristin Davis kao Charlotte York Goldenblatt i Cynthie Nixon kao Mirande Hobbes, a brojne modne instagramske stranice za svoje tisuće sljedbenika vjerno dokumentiraju njihov izgled do najsitnijih detalja.

'Seks i grad' trajao je šest sezona, od 1998. do 2004., a uslijedila su dva filma, 2008. i 2010. Ne treba posebno napominjati da su kraljevi cipela Manolo Blahnik i Jimmy Choo imali nevjerojatne koristi od njih. Oni su zapravo podizali popularnost dizajnerskih brendova, s fokusom na cipele. Rastom popularnosti serije raslo je i bogatstvo modnih brendova - prema riječima kupaca u Neiman Marcusu 2000., Blahnikova prodaja utrostručila se zahvaljujući njoj.

  • +19
Sarah Jessica Parker Izvor: EPA / Autor: PETER FOLEY

Molly Rogers, jedna od kostimografkinja za 'And Just Like That', radila je na ažuriranju ormara tri glavna lika, sada u 50-ima. One ponovno nose određene predmete iz originalnog 'Seksa i grada', možda radi zadovoljenja zahtjeva obožavatelja, ali i kao znak zahtjeva za održivijim stilom. Tako se, naprimjer, u novim nastavcima pojavljuju legendarne Blahnikove plave satenske cipele Hangisi, a Carrie ih je nosila na vjenčanju s Facom u prvom filmu 'Seks i grad'. U novim epizodama naglasak je na vintageu, tako da Kristin Davis nosi Givenchyjev top iz 1996. godine, a Cynthia Nixon vintage torbu Bottege Venete.

Odjeća neminovno odražava njihove karaktere, a unatoč promjenama, neke su stvari konstantne - Carrie će zauvijek biti žena iz New Yorka koja miješa vintage i novo, a Charlotte je mama Upper East Sidea s odgovarajućim stilom života.

  • +9
Sarah Jessica Parker i Chris Noth Izvor: Profimedia / Autor: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Modni stil Carrie Bradshaw, koji je uključivao trenirke s potpeticama, remen preko golog struka i druge upečatljive kombinacije, promijenio je poimanje mode kao oruđa objektivizacije.

'Na kraju je pobijedila tutu suknjica', kaže kostimografkinja Patricia Field prepričavajući svađu oko uvodne špice koja se vodila između nje (i 'partnerice po tilu' Sarah Jessice Parker) te tvorca i izvršnog producenta serije 'Seks i grad' Darrena Stara. I dok je on imao drugačiju, znatno suptilniju ideju o uvodnoj špici, Field i Sarah Jessica Parker, koja, kao i njezin lik, kolumnistica Carrie Bradshaw, ima vrlo originalan modni radar - razumjeli su potencijal i snagu tila da razbije konvencije.

Debata o suknji od tila metafora je za seriju koja je - više od 20 godina nakon prikazivanja - i dalje bez premca po svom utjecaju na modu i feminizam. Kasnije je Starr priznao: 'Bio je to jedan od mnogih puta kada su imali spremnu odjeću, a ja bih je pogledao i rekao: 'Ne shvaćam, ali može.''

Do druge sezone, koja je uslijedila 1999. godine, 'Seks i grad' bio je utjecajan kao Vogue, a pripisuje mu se promjena pojma mode kao patrijarhalnog oruđa objektivizacije i ugnjetavanja. Da, Carrie je u svojim uskim haljinama izgledala nevjerojatno dobro, no ona se zasigurno nije odjenula tako zbog privlačenja muških pogleda. Njezin je stil bio oštar, hirovit, ponekad zbunjujući. I dok svakako postoje dijelovi 'Seksa i grada' koji u današnjem svjetlu ne izgledaju baš tako dobro - izražen nedostatak raznolikosti, grubi rasni i gej stereotipi, naglašen konzumerizam, cigarete, 'I tek tako' ima priliku ispraviti neke od tih propusta. Osim toga, snimati seriju o sredovječnim damama samo po sebi predstavlja određeni rizik.

Tako je Sarah Jessica Parker bila vidno pogođena komentarima o izgledu glavnih glumica. 'Znam kako izgledam. Nemam izbora. Što da napravim s tim? Prestanem starjeti? Nestanem?' nedavno je rekla za Vogue.

  • +18
'I tek tako...' Izvor: HBO / Autor: HBO

Bez obzira na sve, 'Seks i grad' je prva serija koja je istraživala neuredan unutarnji život žena i otvoreno se bavila dinamikom rodne moći. Likovi su izravni, ponekad suptilno agresivni, komplicirani i sebični. Koriste muškarce za seks i lažu im, čak i onima za koje tvrde da ih vole.

'U odjeći ima puno feminističkih poruka', primjećuje Jennifer Keishin Armstrong, autorica koja je napisala nekoliko knjiga o pop kulturi, uključujući 'Seks i grad i mi'. ‘Pomislite na lude stvari koje je nosila Carrie. Sjećam se kad je nosila pojas preko golog trbuha. Nosila ga za sebe, ali i za druge žene. To je bilo tako novo u to vrijeme', dodaje.

Serija je, kaže Molly Rogers, kostimografkinja koja je radila s Field na filmu 'Seks i grad' te s Dannyjem Santiagom u 'I tek tako', koristila modu za signaliziranje ženskog osnaživanja i djelovanja u vrijeme u kojem takav koncept nije bio uobičajen. 'Što god da nosite, trebali biste se osjećati dobro. Mislim da Carrie ne bi mogla trčati New Yorkom u kratkoj majici i s remenom oko golog struka da se nije dobro osjećala u tome', kaže Rogers.