ZASTRAŠUJUĆI ELIKSIR ŽIVOTA

Drastičnom dijetom do dugovječnosti

10.07.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Američki znanstvenici tvrde da drastično smanjenje kalorija može usporiti proces starenja i produžiti životni vijek

Nakon provedenog istraživanja znanstvenici su otkrili da smanjeni unos kalorija za oko 30 posto umanjuje rizik od srčanih bolesti, a za gotovo 50 posto od različitih vrsta tumora. Osim toga, znanstvenici navode da takav način prehrane produžuje i životni vijek za trećinu.

Ekstremna dijeta mogla bi navodno rezultirati s 25 dodatnih godina života. Međutim, dugovječnost ima svoju cijenu – svaka osoba morala bi provoditi dijetu napravljenu baš za nju, a koja bi se sastojala od mlijeka, proteina i kukuruza. Takav način prehrane opasno bi ih približio granici pothranjenosti pa bi morali konzumirati brojne vitamine i minerale kao nadomjestke.

Pomalo zastrašujući rezultati dobiveni su tijekom 20-godišnjeg istraživanja na majmunima. Znanstvenici vjeruju da bi jednaki rezultati bili postignuti i kod ljudi.

'Pokazali smo da smanjeni unos kalorija u organizam usporava proces starenja kod majmuna, koji su najbliži ljudski rođaci, pa vjerujemo da bi takav način prehrane mogao djelovati i na ljude', rekao je profesor Richard Weindruch, profesor na sveučilištu u Wisconsinu i voditelj istraživanja.

Napomenuo je da drastična dijeta ipak mora sadržavati nutritivne vrijednosti. 'Prapovijesni ljudi upravo zato nisu živjeli dugo. Malo su jeli, ali hranu bez nutritivnih vrijednosti', zaključio je Weindruch.