preventivni pregledi

Dr. Matko Gulin upozorio: 'Većina žena ne dolazi na mamografiju dok nešto ne napipa. To moramo mijenjati'

29.06.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Većina žena ne dolazi na preglede po pitanju dojki, niti na ultrazvuk niti na mamografiju dok nažalost nešto ne napipaju ili uoče simptome poput kvržice na dojci, iscjetka, bolnosti ili nečeg sličnog. To je ono na čemu moramo poraditi, da žene dođu prije bilo kakvih simptoma, dakle da obave preventivni pregled, a ne simptomatološki. Poruka je to dr. med. spec. radiologije Matka Gulina koji je gostovao na prošlogodišnjem Back Together zdravstveno-komunikacijskom summitu

Na pitanje dolaze li žene manje na preglede dojki jer im je neugodno, dr. med. spec. radiologije Matko Gulin smatra kako je ta stigma s vremenom skinuta.

'Posrijedi je lijenost i misao 'Pa neće se to valjda meni dogoditi', i to je nešto što treba mijenjati', istaknuo je Gulin.

Sistematski pregledi ono su na čemu trebamo inzistirati, a prošlogodišnji panelist Back Together summita otkrio je i koji je najteži aspekt sistematskog pregleda u radu s pacijentima.

'Iz mog iskustva najteže je ostvariti kvalitetnu i adekvatnu komunikaciju s pacijentom, da ga se nešto nauči i educira, da shvati važnost sistematskih pregleda – zašto dolazi, što treba kontrolirati. Tu bih se najviše osvrnuo na dijagnostiku dojke odnosno mamografiju, jer većina žena ima averziju prema tome. Više studija je dokazalo da je sama smrtnost od karcinoma dojke smanjena gotovo za 50% samom uporabom mamografije kao screening metode protiv karcinoma dojke. Zato apeliramo na sve da se redovito kontroliraju, rade mamografske preglede svake dvije godine ili drugačije ako im je radiolog to preporučio, da ne odgađaju pregelede jer na taj način mogu spasiti život sebi i drugima', poručio je dr. med., spec. radiologije Matko Gulin iz Croatia Poliklinike.

Izvor: Licencirane fotografije

Ovogodišnji Back Together zdravstveno-komunikacijski summit 17. i 18. rujna ponovno će okupiti renomirana imena iz svijeta zdravstva i znanosti. Razgovarat će o aktualnim temama i donijeti vrlo zanimljive poglede na zdravlje. Paneliste možete i vi besplatno slušati preko linka, a za pristup je dovoljna tek jednostavna registracija koju je moguće pronaći OVDJE.