ALTERNATIVNA RJEŠENJA

Dosadile su vam keramičke pločice? Evo kako možete zaštititi kuhinjske zidove sa stilom

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 31.10.2020 20:07
  • Objavljeno 31.10.2020 u 20:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Lubos Paukeje / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako na spomen zaštite zidova u kuhinji brojni prvenstveno pomisle na pločice, u svijetu interijera postoji mnoštvo drugih, jednako efikasnih rješenja koja štite zidove od tipičnih scenarija poput mrlja od ulja ili vode

Prostor iza pećnice i radne površine predstavlja ključni element dekorativne sheme kuhinje, a uz klasična rješenja poput pločica, posljednjih godina brojni vlasnici domova privučeni su drugim alternativama, poput prirodnih kamenih ili drvenih obloga.

Tijekom kuhanja, vatra, lonci i tipično prskanje vode i ulja opterećuju radno područje u kuhinji, a iz navedenog razloga postoji prirodna potreba za zaštitom zidova, poput premaza za ublažavanje posljedica navedenih scenarija.

Ovaj funkcionalni element već se dugo smatra ključnom komponentom u dizajnu kuhinje i stoga zaslužuje istu pažnju kao i izgled radne ploče, zidnih elemenata i završne obrade. Ako je s praktične strane poželjno odlučiti se za otporne obloge lake za održavanje, kao što je slučaj s pločicama, u dekorativnom smislu danas je mnoštvo mogućnosti zbog kojih svatko može pronaći prikladno rješenje u skladu s estetikom koju se trudi postići u ovoj bitnoj prostoriji u domu.

Prilikom dizajniranja kuhinje treba uzeti u obzir brojne opcije. Bez obzira odlučite li obloge za zidove istaknuti na ograničenom dijelu prostora, iza ploče za kuhanje, ili za pokrivanje cijelog zida, zaštita od potencijalnih mrlja nudi dodatnu priliku da izrazite svoj stil različitim materijalima, bojama i uzorcima, stoga donosimo nekoliko ideja koje će vas nadahnuti.

Otporne boje, premazi i epoksi smola

Umjesto tipičnih pločica, najjednostavniju opciju zaštite kuhinjskih zidova predstavlja njihovo bojanje, odnosno tretiranje zidova bojama s formulacijom koja se lako nosi s mrljama od vode ili ulja, ako se ne želite oslanjati na kaljeno staklo - drugu čestu opciju kada je riječ o zaštiti kuhinjskih zidova.

Kao alternativa tradicionalnim pločicama i kaljenom staklu posljednjih godina na tržištu su i različiti premazi koji predstavljaju napredno rješenje, pritom pružajući antibakterijsku obradu zidova otpornu na abraziju. S druge strane, za postizanje minimalističkog izgleda u kuhinji možete se osloniti i na epoksi smolu i njezine verzije s betonskim efektom.

Prirodan izgled: Kamen i drvo

Otpor, tekstura i prirodni tonovi čine kamen savršenim kandidatom za oblaganje zidova iza radne površine. Kamen nudi brojne mogućnosti, počevši od mramora, njegovih elegantnih šara i oku ugodnih nepravilnosti.

Za one koji se ne mogu odreći topline drva, što se kombinira s indukcijskim pločama, postoje sigurna rješenja koja omogućuju upotrebu ovog materijala čak i u dijelu kuće koji je izložen mrljama i trošenju, poput kuhinje, ako je dodatno tretiran zaštitnom bojom.

Reflektirajuće površine

Metalne obloge za kuhinjske zidove osigurat će potrebnu zaštitu od mrlja, no nekima se ova ideja neće svidjeti uslijed hladnog izgleda nehrđajućeg čelika. U tom slučaju postoje opcije poput laminata i posebnih postupaka koji ovu vrstu obloge na zidovima čine profinjenim ukrasnim elementom. Oni koji su zavedeni odsjajem što ga prirodno stvara metal također mogu eksperimentirati zrcalnim bojama koje reflektiraju svjetlost i vizualno proširuju prostor.

Izvrstan klasik u znaku pločica

Uvjerljivo su najpopularniji izbor kada je riječ o zaštiti kuhinjskih zidova zahvaljujući savršenoj kombinaciji higijene i stila. U pregršt oblika, uzoraka i kompozicija, pločice otvaraju put beskonačnim mogućnostima, od najsmjelijih do najklasičnijih rješenja.

Tapete

Iako ih brojni ne smatraju idealnim kandidatom kada je riječ o zaštiti kuhinjskih zidova, danas se tapete podjednako ističu u kuhinji, pa i u kupaonicama, a ovdje se prvenstveno misli na vodonepropusne primjere s otpornim formulama koji zidove uspješno štite od vlage i mrlja. Kaljeno staklo za zaštitu zidova istaknuto upečatljivim bojama i uzorcima predstavlja alternativno rješenje tapetama.