ZA SAVRŠENE REZULTATE

Poželjeli ste urediti dom u modernom stilu? Ovih biste se pravila svakako trebali pridržavati

18.10.2020 u 16:47

Bionic
Reading

Urediti moderan objekt isprva zvuči jednostavno, ali postoje određena pravila po pitanju njegova namještaja, ukrašavanja i dizajna koja se moraju poštivati. Kao što i samo ime govori, moderan stil života karakterizira suvremeni namještaj. Drugim riječima, shabby chic ili rustikalnim komadima namještaja ovdje nije mjesto. Barem ne na prvi pogled - vješte 'pauze' u stilu uvijek su dopuštene i mogu dati sjajne naglaske moderno uređenom domu

Iako se drugi stilovi dizajna interijera poput skandinavskog ili boho stila mogu jasno definirati određenom estetikom, po pitanju modernog uređenja interijera stvari izgledaju pomalo drugačije. Na kraju dana, svatko može sam odlučiti što zapravo znači moderno, a u takav stil moguće je ukomponirati i druge, poput industrijskog ili minimalističkog. Govoreći o suvremenom namještaju, većina ljudi razmišlja o jasnim linijama i oblicima koji izgledaju svježe, ne podsjećajući na neka prošla vremena, i njima ne dominiraju tipični elementi drugih stilova uređenja.

Ako želite urediti svoju dnevnu sobu i slične prostorije u domu na moderan način, trebali biste biti sigurni da je namještaj na određeni način klasičan i elegantan. Suvremeni namještaj i dekorativne elemente prije svega karakterizira činjenica da nekoliko godina izgledaju aktualno i lako se prilagođavaju novim trendovima. Prostorije bi također trebale biti funkcionalne i praktične. Međutim najvažnije je da se u njima osjećate ugodno i na koncu uživate provoditi vrijeme u svoja četiri zida.

Kao i pri bilo kojem drugom stilu uređenja, moderni namještaj predstavlja srce samog objekta i trebao bi izgledati bezvremenski i ravnih linija, predstavljajući spoj visokokvalitetne estetike i funkcionalnosti.

Boje

Dobro je poznato to da boje imaju ključnu ulogu u dojmu životnog prostora - bilo da je topao i privlačan, hladan, mekan i ugodan ili svijetao i šaren. Pri opremanju modernog doma, dizajneri vole koristiti sivu boju, a svejedno je je li riječ o boji zida ili njezinom naglašavanju u vidu namještaja i dekorativnih elemenata poput ukrasnih jastuka na sofi. Za navedeno također postoji dobar razlog: siva je klasično elegantna i istovremeno ju krasi suvremeni izgled, a lako se kombinira s brojnim drugim nijansama.

Kada je riječ o modernom uređenju doma, ne postoji jasno pravilo o bojama, no iznimno je važno da čine skladnu cjelinu u postizanju modernog i izbjegavanju staromodnog dojma.

Dekorativni elementi

Pravim odabirom dekorativnih elemenata u stanju ste naglasiti svoj moderno uređen dom. Vaze (klasične ili neobičnih silueta), apstraktne figure, umjetničke slike na zidu, lijepe knjige na stolićima, minimalističke mirisne svijeće i trendovske sobne biljke samo su neki od dekorativnih elemenata koji će se sjajno uklopiti u moderan interijer.

Rasvjeta

Ako postoji dizajnerski predmet u koji vrijedi uložiti, onda je to svjetiljka. Prije svega, svjetlost igra središnju ulogu u tome kako će izgledati cijela prostorija. Uz to, osvjetljenje može (ili bi trebalo) biti važan dio cjelokupnog dizajna. Bilo u blagovaonici, dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, lampa upečatljiva izgleda koja se stilom uklapa u moderno uređen interijer zasigurno će imati velik efekt.

Materijali

Materijali su u najboljem slučaju ugodni i poznati, a da pritom ne izgledaju previše rustikalno. U moderno uređenim interijerima često se susrećemo s mješavinom neophodnih materijala jer različite teksture osiguravaju uzbudljiviju ukupnu sliku prostora.

Namještaj od drva je naravno klasik, ali da bi izgledao moderno, trebao bi biti lagan, ne robustan. Karirani pokrivač od vune može se neobavezno istaknuti na sofi dok jastuci od baršuna pružaju konačni faktor ugodnosti. Inače, tepih - pogotovo u dnevnom boravku - neophodan je detalj u interijerima modernog uređenja. Hoćete li biti visokog ili niskog flora, ovisi o vama. Staklo je također izvrstan materijal, posebno za male stanove, jer stvara opuštenu atmosferu u obliku stolića, stola za blagovanje ili vaze.

Primjeri moderno uređenih prostorija u domu

Dnevni boravak

Blagovaonica

Spavaća soba

Kuhinja

Kupaonica