ČITAJTE IH!

Dnevna doza tračeva o slavnima dobra je za zdravlje

26.10.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Čitanje najnovijih tračeva iz svijeta bogatih i slavnih može biti dobro za zdravlje, tvrde znanstvenici. Oni su mišljenja da priznanja iz svijeta slavnih mogu pomoći njihovim obožavateljima da se suoče s vlastitim zdravstvenim i socijalnim problemima

Slavne osobe koje imaju ozbiljnih zdravstvenih problema potiču zanimanje javnosti za te bolesti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Missouri. Tako je u Velikoj Britaniji nakon smrti reality zvijezde Jade Goody od raka maternice porastao broj žena koje su obavile papa test.

Istraživanje koje je predstavljeno na prestižnoj američkoj medicinskoj konferenciji pokazalo je da čitatelje duboko pogađaju slučajevi koji se odnose slavne osobe.

Profesorica Amanda Hinnant koja je vodila to istraživanje kaže da je showbiz novinarstvo možda podcijenjen način prenošenja zdravstvenih poruka. 'Neki čitatelji zdravstvenih tema o slavnima tvrde da su te priče imale utjecaj na njihovo ponašanje i način na koji razgovaraju o zdravstvenim problemima', tvrdi prof. Hinnant.

Zajedno s drugim akademicima ona je provela nekoliko istraživanja među čitateljima magazina i časopisa koji pišu o celebritiyjima. Pokazalo se da kad slavna osoba oboli od neke bolesti to u velikoj mjeri utječe i na čitatelje koji onda mijenjaju svoje ponašanje, a to na njih ima više utjecaja nego kad im od iste bolesti oboli prijatelj ili član obitelji.

Jednako tako čitanje o Robbieju Williamsu ili Lily Allen koji se liječe od depresije ili o Any Winehouse i njezinoj borbi s alkoholizmom, tvrdi prof. Hinnant, može pomoći čitateljima koje muče isti ti problemi.