EATERIA PREDSTAVLJA SVOJ PRVI BLAGDANSKI MENI

Divna blagdanska gastro bajka koja dolazi u vaš dom

08.12.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Čarolija božićnog duha već je pred vratima, a ove godine s posebnim emocijama iščekujemo adventske dane koji su pred nama. Nedavno otvorena gastro oaza Eateria pravi blagdanski ručak donosi u Vaš dom

U vrijeme novog djelomičnog lockdowna adventska jela razveselit će naše najmilije. Blagdanski ugođaj u našim domovima uz jela koja su pomno birana i prilagođena zimskim i hladnijim danima dodatno će začiniti ugodna atomsfera uz božićnu glazbu. Svoje najmilije najviše ćemo obradovati druženjem uz domaće gastro delicije, a neke od njih poput božićnih domaćih kolačića te tradicionalnih namaza i pašteta Eaterija nudi i u dostavi.

Poseban blagdanski jelovnik osmislile su vlasnice Vedrana i Tena Majetić čija je ljubav prema ugostiteljstvu, kuhanju i kreiranju ukusnih recepata utjelovljena u poznatom cateringu Majetić. Za predjelo tortica sa briom, jabukama i orasima, koju slijedi juha od fazana, potom papardele s piletinom u umaku od kruške i đumbira, te domaći picek s mlincima i mahunama i za kraj torta od mrkve samo su neka od domaćih jela u kojima ćemo uživati u zimskim danima koji su pred nama. Ova ukusna jela prema receptima kako su radile naše bake oduševljavaju izgledom i okusom. Šipak, kruške, batat, kupus, đumbir, bundeva, čičoka, med samo su neke od već pomalo zaboravljenih namirnica, a bez kojih ne možemo zamisliti potpun doživljaj domaćeg blagdanskog stola.

TORTICA S BRIOM, JABUKAMA I ORASIMA

NORMATIV ZA 2 PORCIJE

SASTOJCI:

4 kom kora za savijače

10g brie sira

2 jabuke granny smith

3g očišćenih oraha

5g maslaca

timijan, sok limuna, sol, papar, sjemenke šipka

PRIPREMA:

Jabuku očistimo od kore, narežemo na manje kockice te stavimo u hladnu vodu sa par kapi soka od limuna. Brie sir narežemo također na kockice, tijesto za savijače narežemo na kvadrate 10*10 cm, otopimo maslac te kistom premažemo keramički kalup (muffin pleh) te slažemo po 4 kore isto premazane maslacem jednu na drugu, punimo kore sa sirom, jabukama, orasima te dodamo sol, papar i listiće timijana. Zatvorimo tortice, podvežemo. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 160 C / 15-18 min. Serviramo i ukrasimo sa sjemenkama nara.

JUHA OD FAZANA

NORMATIV ZA 6 PORCIJA

SASTOJCI:

400 g (¼) fazana sa kostima

20g mrkve

20g celera

20g engl. celera

20g ljubičastog luka

0,5 konjaka

1dcl bijelog vina

1dcl ulja

1 režanj češnjaka,papar zrno,majčina dušica,klekove bobice

PALAČINKA

1 jaje

10g brašna

prstohvat svježeg kosanog peršina

sol

PRIPREMA:

Fazana odkostimo, kosti i dio mesa zapečemo u nauljenom plehu sa pola povrća, paprom u prethodno zagrijanoj pećnici 180 C/ oko 20 min dok se ne karamelizira (narančasto - smeđe boje, time pojačavamo okus jela). Dok se fazan peče u loncu popirjamo ljubičasto kosani luk, posolimo, dodamo ostatak povrća i narezanog mesa fazana te pirjamo 10 min, zalijemo bijelim vinom, iskuhamo, prebacimo kosti iz pleha u lonac dodamo začine i vodu te iskuhavamo na laganoj vatri 45 min. Izvadimo kosti te juhu izmješamo štapnim mixerom ili blenderom, dodamo konjak, prokuhamo 10 min te nakraju pri serviranju dodamo rezance od palačinki.

Zamjesimo smjesu za palačinke, dodamo prstohvat svježe kosanog peršina, ispečemo, zarolamo te režemo na tanke rezance.

PAPARDELE S PILETINOM U UMAKU OD KRUŠKE I ĐUMBIRA

NORMATIV ZA 2 PORCIJE

SASTOJCI:

200g papardela tjestenine

200g pil.filea

1 režanj češnjaka

2 kruške

5 g đumbira

Sok i korica 1 naranče

Sol,papar

5 g maslaca

2 klinčića

PRIPREMA:

Pileći file stavimo u marinadu od soka naranče, đumbira i češnjaka na 1 h. Kruške očistimo od kore, narežemo na kocke, popržimo na maslacu sa klinčićem, dodamo malo vode, izvadimo dio kruške sa strane, a ostatak izmiksamo štapnim mixerom ili blenderom te dobijemo umak u koji stavimo prethodno do pola iskuhane papardele, ostatak kockica kruške te začinimo. Na tavi grilamo pileća prsa, narežemo i serviramo na tjesteninu te ukrasimo tanko rezanim posušenim listovima kruške.

DOMAĆI PICEK S MLINCIMA I MAHUNAMA

NORMATIV ZA 5 PORCIJA

SASTOJCI:

2,5 kg piceka (1 komad)

500 g mlinci

150g mahuna

2l pilećeg temeljca

1dcl ulja

Sol,papar

2 štapića cimeta

2 zvjezdasta anisa

PRIPREMA:

Od domaćeg piceka skinemo vrat, dio krila, nogice te ih stavimo kuhati sa cimetom i anisom u vodi te sa time dobijemo pileći temeljac. Piceka pečemo u dubljem plehu na 180 C/1.45 min uz lagano podlijevanje sa njegovim sokom. Mlince nadrobimo u posudu te zalijemo prokuhanim pilećim temeljcem i ostavimo da se natope 15-20 min. Kada je picek gotov izvadimo ga iz pleha i dio tekućine stavimo sa strane, a u pleh sa ostatkom umješamo nabubrene mlince te zapečemo 10 min u pećnici. Na tavi popržimo prokuhane mahune te zalijemo sa ostatkom tekućine od pileće pečenke.

TORTA OD MRKVE

SASTOJCI:

BISKVIT:

0.3 kg brašna

12g praška za pecivo

0.1kg mljevenog lješnjaka ili oraha

0.005kg đumbira u prahu

0.3kg šećera

prstohvat soli

12g vanilinog šećera

0.3l suncokretovog ulja

4 komada jaja

0.5kg ribane mrkve

KREMA:

0.4kg krem sira

0.125kg maslaca

0.2kg šećera u prahu

12g vanilinog šećera

2 velike žlice soka od limuna

PRIPREMA:

Za biskvit prvo dobro promiješati sve suhe sastojke te dodati ulje i jaja, a na kraju dodati ribanu mrkvu i lagano umiješati. Kalup za tortu namazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto podijeliti na dva ili tri dijela, te svaki biskvit peći odvojeno. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i svaki biskvit peći 40-45 minuta. Ostaviti ih da se ohlade i onda mazati kremom.

Kremu izraditi tako da se prvo omekšali maslac izradi sa šećerom u prahu i vanillin šećerom, dodati krem sir i sok od limuna te sve zajedno dobro izmješati. Kreme ima dovoljno da se naprave dva unutarnja sloja sa tri biskvita i onda još namaže izvana. Ukrasiti prema želji. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Dostavu hrane i slastica restorana Eateria moguće je naručiti na broju 091/3832 351 ili putem e-maila: info@eateriazagreb.com. Neka i ovaj advent bude poseban uz ovu blagdansku, gastro rapsodiju.