MODNI RATOVI

Dior preoteo Valentinu uspješnu dizajnericu

09.07.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Po prvi put u 69 godina dugoj povijesti na čelu luksuzne pariške modne kuće Christian Dior nalazi se žena. Riječ je o uspješnoj, iznimno talentiranoj dizajnerici Mariji Graziji Chiuri koja je od 2007. uz Pierpaola Picciolija bila kreativna direktorica talijanske modne kuće Valentino

52-godišnja Maria Grazia Chiuri svoju prvu kolekciju za Dior predstavit će 30. rujna u Parizu, potvrdili su iz kompanije.

'Uloga žene se promijenila od vremena gospodina Diora i jako je važno da žena kreira za ženu', rekao je CEO Diora Sidney Toledano, otkrivši da je zajedno s vlasnikom luksuznog konglomerata LVMH, u čijem se vlasništvu nalazi Dior, francuskim milijarderom Bernardom Arnaultom, odabrao Chiuri.

Christian Dior je bez kreativnog šefa još od listopada prošle godine, kad je dotadašnji glavni dizajner Raf Simons šokirao modni svijet objavivši da odlazi s te prestižne pozicije nakon što je na njoj proveo nešto više od tri godine. Pod vodstvom Simonsa prihodi Diora u 2015. povećali su se 17 posto, no u prvoj polovici 2016. pariške luksuzne modne kuće bilježe pad prihoda zbog napada u Parizu krajem prošle godine, ali i slabljenja rasta kineske ekonomije.

Chiuri će biti sedma osoba na mjestu kreativne direktorice Diora, a prije nje, osim već spomenutog Simonsa, na tom su mjestu bila slavna dizajnerska imena Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferre i John Galliano. Osam godina bila je uz Pierpaola Picciolija kreativna direktorica Valentina, a nakon što se tjednima šuškalo da napušta tu luksuznu modnu kuću, Valentino je u četvrtak 7. srpnja objavio da ih napušta da bi samo dan kasnije Dior objavio njezin dolazak. Piccioli ostaje na mjestu kreativnog direktora Valentina, a Chiuri ulazi u povijest kao prva žena za kormilom Diora i jedna od rijetkih u modnom biznisu, uz Donatellu Versace i Miucciju Pradu, koje kreativno vode kultne modne kuće. Većinu luksuznih modnih brendova s dugom povijesti, poput modnih kućaGucci, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Chanel i Fendi, vode muškarci.

'Svjesna sam ogromne odgovornosti koju imam kao prva žena na čelu ove modne kuće, sinonima za ženstvenost. Jedva čekam da izrazim svoju viziju', rekla je Chiuri.

Toledano, CEO Diora, rekao je kako vjeruje da će dizajnerski tim na čijem je čelu žena ponuditi odmak i privući klijente među konkurencijom koju vode muškarci.

'Dok smo tražili novo vodstvo, na umu sam imao ženu. Činjenica je da žene dolaze u dućane i kupuju, one imaju moć odlučiti što će kupiti i na što će potrošiti - više ne prodajemo odjeću kroz oči muškarca', rekao je Toledano.

Chiuri i Piccioli, koji zajedno rade već 26 godina, u početku su bili dizajneri modnih dodataka u Valentinu, a ta je modna kuća doživjela nezapamćen uspjeh pod njihovim kreativnim vodstvom. Prošle godine Valentino je zaradio preko milijardu dolara, najviše zahvaljujući modnim dodacima, prvom punk kolekcijom Rockstud, već sezonama predmetom žudnje trendseterica.